Bilişsel Gelişim Akademisi yetkilisi Uzman Psikolog Murat Karadurmuş, günümüzde internet bağımlılığının ve dikkat eksikliğinin öğrenciler için en önemli problemler arasında olduğuna dikkat çekti. Ailelerin en çok bundan şikayetçi olduğunu vurgulayan Karadurmuş, "Özel olarak öğrencinin testlerle tespit edilen dikkat dağınıklığı olan, ders çalışma zorluğu olan öğrencileri burada sadece NASA'daki pilotların kullandığı bir aletle koluna takıyoruz, beynine uyarıcı göndererek öğrencinin dikkat dağınıklığı problemini tedavi etmeye çalışıyoruz." dedi.
Bilişsel Gelişim Akademisi yetkilisi Uzman Psikolog Murat Karadurmuş, çocukların zeka gelişimi, çocuklarda hiperaktif sorunlar, algı sorunlarının çözümü ile ilgili açıklamalarda bulundu. Öğrencilerin, ailelerin, velilerin problemlerini tedavi etmek amacıyla Bilişsel Gelişim Akademisini kurduklarını açıkladı. Karadurmuş, çocuklar gelişimleri ile ilgili test yaptıklarını kaydetti. Çocuğun dışavurum sorunu, algı problemlerinin olup olmadığı, öğrencilerin zeka seviyesi, öğrenme güçlüğü ile ilgili test yaptıklarını açıklayan Karadurmuş, test sonucuna göre tedavi yöntemi uyguladıklarını söyledi. Testin 3 ile 99 yaş arasında herkese uygulanabileceğini aktaran Karadurmuş, "Ama bizim tavsiye niteliğimiz 6-18 yaş aralığı. Çünkü geç kalındığı zaman bazı şeyleri tedavi etmek zorlaşıyor." dedi.
Türkiye'de öğrencilerin sınav endeksli hazırlandığını vurgulayan Karadurmuş, Çocukların sınavda başarılı oldukları zaman zeki olarak algılandığını söyledi. Sınavda başarısız olan çocukların başarısız olarak algılandığını vurgulayan Karadurmuş, konuşmasını şu şekilde sürdürdü: "Tedavi amaçlı gelen bazı çocuklar okulda, evde, arkadaşlarla uyum sağlayamıyor, hatta okuldan atılmak üzere olan çocuklar geliyor. Toni4 zeka testini uyguluyoruz. Sorunlu bir çocuk olmasına rağmen üstün veya ileri zekalı çıkabiliyor. Velimize, siz bu çocuğumuzu özel eğitime tabi tutulması lazım. Dikkat dağınıklığı olan veliler geliyor. Ama testlerde dikkat dağınıklığı yok, farklı bir sorunla geliyor, dikkat dağınıklığı çıkabiliyor. Bu sonuçlara göre çocuğunuzu iyi tespit etmeniz gerekiyor. Dikkat dağınıklığı olan bir çocuğu, öğretmeni iyi takip etmesi lazım, rencide etmeden, onurunu kırmadan yapması lazım. Dikkat dağınıklığı olan öğrenciler için öğretmenlere tavsiyemiz, öğrenciyi kürsünün yanına oturtması. Onunla aranızda şifre oluşturun. Bir insanı sürekli uyardığınız zaman, o insan rahatsız olur."
Öğrenciler için psikolojik tedavi yöntemleri uyguladıklarını açıklayan Karadurmuş, öğrencilerin daha çok sınav kaygısı, tırnak yeme, saç dökülmesi, sınav stresi, öfke kontrolü gibi sorunlarla geldiklerini söyledi. Eskiden ailelerin geniş olduğu için sorunların dede, babaanne tarafından çözüldüğüne vurgu yapan Karadurmuş, günümüzde ailelerin küçüldüğüne ve yalnızlaşmaya başladığına dikkat çekti. Karadurmuş, "Anne- baba çalışıyorsa çocuk evde büyük bir vaktini televizyon ve internet karşısında geçiriyor. Böyle olunca ister istemez sıkıntılar birçok velimiz veya aileler şu şikayette bulunuyor: Benim çocuğum ekmek su vermeseniz 3 gün televizyon karşısında durabilir. Ama 20 dakika ders çalıştıramıyoruz, çabuk sıkılıyor, diye problemler var. Çağımızın en büyük sıkıntılarından biri bilgisayar bağımlılığı ve dikkat dağınıklığı, bunlar çok fazla geliyor." diye konuştu.
SINAVLARDA HIZLI OKUMA ÖNEM KAZANDI
Öğrencilerin hızlı okuma ile ilgili sorunları olduğunu anlatan Karadurmuş, "Önceki sınavlarda bir branştan 2 bin 900 kelime gelirken yıllara oranla bu yükselerek geçen yıl 4 bin 596 kelime geldi. Lisede baktığımızda bir öğrenci dakikada 100-150 kelime okuyabiliyor. Dakikada 150 kelime okuyan bir insan 40 dakikalık sürede bu sorulara bakma şansı var. Eğer tekrar okumak zorunda kalırsa şu demektir, sınavdaki soruları yetiştiremeyecek demektir. Bununla ilgili eğitim modelimiz var. Hızlı okuma kurslarımız var. Bu şekilde hizmet veriyoruz." ifadesinde bulundu.
Dikkat dağınıklığını yenmek için pilotlara uygulanan özel bir alet kullandıklarını söyleyen Karadurmuş, "Özel olarak öğrencinin testlerle tespit edilen dikkat dağınıklığı olan ders çalışma zorluğu olan öğrencileri burada sadece NASA'daki pilotların kullandığı bir aletle koluna takıyoruz, beynine uyarıcı göndererek öğrencinin dikkat dağınıklığı problemini tedavi etmeye çalışıyoruz." şeklinde konuştu.
Cihan CİHAN