AKP hükümetinin 2008 yılında "yüzyılın projesi" diye ilan ettiği İstanbul Finans Merkezi yılan hikâyesine döndü. 2016'da açılacağı söylenen projenin açılışı 2020'ye tehir edilmişti. Yeni açılış tarihi 2023. Hazine Bakanı Albayrak, "Bina dikerek finans merkezi olunmuyor." diyerek başarısızlıklarını itiraf etti. İstanbul, "en büyük finans merkezleri" liginde 76'ncı sırada. Türkiye ile aynı tarihte yola çıkan Çin'in Shangay şehri 6'ncılığa yükseldi.
Adalet ve Kalkınka Partisi’nin (AKP) 2002 yılında iktidara geldiğinde üzerinde çalışmaya başladığı “İstanbul Finans Merkezi” isimli proje erteleme rekoru kırıyor.
Türkiye ile hemen hemen aynı tarihte finans merkezi kurmaya karar veren Çin, Shangay şehri ile "en büyük finans merkezleri" liginde 6'ncı sıraya tırmandı. Aynı ligde İstanbul 76'ncı olabildi.
İSTANBUL FİNANS MERKEZİ'NİN AÇILIŞI YİNE ERTELENDİ
İstanbul Finans Merkezi'nin (İFM) açılış tarihi 2016 olarak belirlenmiş, proje yetiştirilemeyince tarih 2020’ye tehir edilmişti. 2020’ye 1 yıldan az bir süre kala inşaatın dahi bitmeyeceği belirtiliyor.
Yılan hikâyesine dönen projede yeni açılış tarihi 2023.
Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, “İstanbul Finans Merkezi Projesi'ni 2023 yılından önce hayata geçirmeyi planlıyoruz.” dedi.
Hazine Bakanı Berat Albayrak (soldan 4'üncü) İFM için düzenlenen toplantıda açılışın 2023'e ertelendiğini söyledi.
İKTİDARDA OLDUĞUNU UNUTTU
İstanbul’da projenin son durumunun ele alındığı toplantıda konuşan Albayrak kürsüde bir an için iktidarda olduğunu unuttu ve muhalefetin dile getirdiği eleştirileri teyit eden sözler sarfetti.
17 yıldır iktidarda olan AKP’nin projeyi niçin bitiremediğine temas etmeyen Albayrak, “Bu projenin lafta değil, icraatta hayata geçmesi için sonuna kadar her türlü desteği vermeye hazırız.” dedi.
ALBAYRAK: FİNANS MERKEZİ İKİ TUĞLA ÖRMEK DEĞİL
Albayrak, “Bir finans merkezi, iki tuğla örmek, üç bina dikmek değil. Bina dikerek finans merkezi olunmaz. Bunu tam anlamıyla tüm ayakları ile destekleyecek bir ekosistemi oluşturmak zorundasınız.” dedi.
Albayrak’ın sözleri, “Uluslararası raporlarda İstanbul’un ilk 50 finans merkezi arasına bile giremediğinin itirafı.” şeklinde yorumlandı.
3 milyon metrekare inşaat alanına sahip olan ve 2008'de duyurulan İstanbul Uluslararası Finans Merkezi projesi 2016'da hizmet vermeye başlayacaktı.
PROJENİN MÜTEAHHİTİ ALİ AĞAOĞLU ZORDA
Kamu binaları gecikince açılış önce 2018'e, ardından 2020'ye sarktı. Merkez Bankası binasına henüz çivi bile çakılmadı.
Finans Merkezi projesini üstlenen Ali Ağaoğlu’nun şirketi Ağaoğlu İnşaat’ın bankalara kredi borcunu gecikmeli ödediği ve şantiyede işlerin durma noktasına geldiği belirtiliyor.
Dünya gazetesine konuşan Ağaoğlu Şirketler Grubu Başkanı Ali Ağaoğlu ise diğer firmaların kendilerine yetişmesi için projeyi durdurduklarını söylemişti.
Türkiye ile hemen hemen aynı tarihlerde finans merkezi kurmak için kolları sıvayan Çin, Shangay şehri ile ilk 10 arasına girdi. Çin'in başşehri Beijing de 11'inci sırada.
DÜNYANIN EN BÜYÜK 10 FİNANS MERKEZİ VE PUANLARI*:
1.Londra: 794
2.New York: 793
3.Hong Kong: 781
4.Singapur: 765
5.Tokyo: 749
6.Shangay: 711
7.Toronto: 710
8.San Francisco: 707
9.Sidney: 704
10.Boston:703
76.İstanbul: 617
(*) Z/Yen Küresel Finans Merkezi Endeksi’ne (GFCI) göre, 2018.
KÜRESEL FİNANS MERKEZLERİ ENDEKSİ NEDİR?
Z/Yen tarafından hazırlanan Küresel Finans Merkezleri Endeksi’nde toplam 110 finans merkezi toplam 103 farklı faktörün analiz edilmesiyle belirleniyor.
Sıralamada Dünya Bankası, The Economist Intelligence Unit, OECD, Birleşmiş Milletler gibi kuruluşların verileri dikkate alınıyor.
Buna ilaveten www.globalfinancialcentres.net adresinden ankete katılanların cevapları da dikkate alınıyor.