Koza İpek Grubu'na yapılan operasyonun gerekçesinde yer alan “yurtdışına 7 milyar dolar para transferi” iddiasını Sermaye Piyasası Kurumu'na gönderilen ve SPK'nın denetiminden de geçen bilançolar da boşa çıkardı.
Bugün'ün haberine göre, Koza İpek Grubu'na yapılan operasyonun gerekçesinde yer alan “yurtdışına 7 milyar dolar para transferi” iddiasını Sermaye Piyasası Kurumu'na (SPK) gönderilen bilançolar boşa çıkardı.
2014'te 1,1 milyar liraSPK'nın denetiminden de geçen bu bilançolara internetten de çok rahatlıkla ulaşılabiliyor. Buna göre Koza Altın ve iştiraklerinin nakit varlığı 2012 yılında 927 milyon 400 bin lira, 2013'de 940 milyon 599 bin Türk Lirası olurken, bu rakam geçen yıl 1 milyar 70 milyon lira olarak gerçekleşti.
Ancak 360 milyon dolarSPK'nın denetiminden geçen bu rakamlara göre şirketin nakit varlığı geçen yıl itibariyle dolar bazında yaklaşık 360 milyon dolar olarak gerçekleşti. Bu rakam bile tek başına 7 milyar dolar transfer iddiasının ne kadar abartılı bir rakam olduğunu ortaya koyuyor.Akıl dışı bir iddia
Eski Merkez Bankası Başkanı ve MHP Milletvekili Durmuş Yılmaz, Koza İpek Holding'e operasyon gerekçesi olarak gösterilen 7 milyar dolarlık para çıkışı iddiasıyla ilgili konuştu.
İlgili bankaya gidecekKoza İpek Holding Başkanı Akın İpek'in, “7 milyar doları transfer iddiasını sormak için baskın yapmışlar. Bunu bana değil bankalara sorun” açıklamasını yorumlayan Yılmaz, şu konulara dikkat çekti:
- Doğru söylüyor. İddiayı ortaya atanlar, 7 milyar dolar transferin olduğunu ispat edecek.
- Transferin olduğu iddia edilen bankaya gidecek o bankanın kayıtlarına bakacak.
- MASAK ve diğer kurumlar bu iddia varsa gidecek ilgili bankaya 'Sizin kayıtlarınızda bu kadar bir transfer var mı' diyecek.
- Çünkü kayıtlarda bunun ödeme emri vardır. Oradan bunu çıkartır.
- Varsa böyle bir para ispatı için de ilgililer gidecek hangi bankadan yapıldıysa gidecek o bankadan kayıtlarını çıkaracak. İspat edip belgelemek zorunda” değerlendirmesi yaptı.
“7 milyar dolar Merkez Bankası sistemlerinde görülür müydü?” sorusuna da Yılmaz, şu yanıtı verdi: "Kara para aklama, terörün finansmanı gibi şeyleri bankalar Merkez Bankası Ödemeler Dengesi Genel Müdürlüğü'ne raporlamak zorunda. Ödemeler Dengesi de MASAK'a bildirmek zorunda idi. Belli bir meblağın üzerindeki para hareketlerini Merkez Bankası ilgili makamlara bildiriyor.” Durmuş ayrıca, istenilen miktar paranın bankalar üzerinden yurtdışına çıkarılabileceğini hatırlattı.
400 tonluk kargoya denk geliyorBanknot olarak yurtdışına para çıkarmaya ilişkin Türk Parasının Kıymetini Koruma Hakkındaki Kanun'da iki kere değişiklik yapıldığını belirten Yılmaz, bavulla, uçakla para çıkarmanın mümkün olduğunu söyledi. Yılmaz, şöyle devam etti:
“Ama 7 milyar dolar para çok büyük. Hepsini 100'lük banknottan oluştursanız 400 ton kargo yapar. Bunun Avrupa'ya gönderdiyseniz giden ülke kabul eder mi? İsviçre, Londra kabul etmez.
Çevre ülkelere, Ortadoğu'ya gönderirsen bu belki mümkün. Ama 10 TIR'lık ya da 5-6 uçaklık parayı güvenlik almadan göndermek çok zor.
Ayrıca oradan buradan dolar toplayacaksınız. 7 milyar dolar kaç senede toplanır bilmem."