Kapalıçarşı esnafını isyan ettirdiler

Kapalıçarşı esnafını isyan ettirdiler
80 esnaf tadilat gerekçesiyle dükkânları boşaltma talimatı veren Vakıflar Genel Müdürlüğü’nü protesto ediyor.

İstanbul Kapalıçarşı’daki Sandal Bedesteni’nde bulunan 80 esnaf tadilat gerekçesiyle dükkânları boşaltma talimatı veren Vakıflar Genel Müdürlüğü’nü protesto ediyor.

Kendilerini bedestene kapatan bir grup esnaf, sorun çözülünceye kadar direneceklerini söyledi. Tadilatın bahane olduğunu belirten esnaf Murat Çetin, daha fazla kira için haksızlığa uğradıklarını belirtti. Çetin, İranlı Reza Zarrab’ın da bedestenin taliplileri arasında yer aldığını iddia etti.



KENDİLERİNİ İÇERİYE KİLİTLEDİLER



Yapılan görüşmelerin sonunda dükkanların sahibi olan Vakıflar Genel Müdürlüğü, esnafların işyerlerini çarşambaya (bugün) kadar boşaltmasını istedi. Dükkanların ihale usulüyle yeniden kiraya verileceğini ifade eden esnaflar kendilerinin mağdur olduklarını söyledi. Yaptıkları tüm görüşmelerde sonuç alamayan bir grup esnaf ise bedestene giren 4 tarihi kapıyı içeriden kilitledi ve sorunlarının çözüleceği güne kadar içeride eylem yapacaklarını belirtti. ‘İhalede hile var’ sloganları atan esnafların Sandal Bedesteni’nin kapısına ‘İşçiyiz, emekçiyiz, ranta geçit vermeyiz’, ‘İşsizliğe çözüm dediniz, işsiz bıraktınız’, ‘Biz terörist değiliz, sadece esnafız’ ve ‘Kapalıçarşı mirastır, mirasına sahip çık’ yazılı pankart ve döviz astığı görüldü.



'KİMSE MUHATAP ALMIYOR'



Tarihi kapının arkasından gazetecilerin sorularını cevaplayan 25 yıllık esnaf İlyas Öztürk, “Bizlere 2012 sonunda dükkanların boşaltılması için tebligat geldi. Dükkanları restorasyon karşılığında uzun vadeli kiralama yolu ile kiraya çıkaracaklar. Biz görüştük. Kimse bizi muhatap almadı. Ankara’ya gittik. Çözüm bulamadık. Hiçbir zaman kiramı geç yatırmadım. Bu zaten bizim borcumuz. Şu an Vakıflar bizi muhatap almıyorlar. Biz kendimizi kilitledik. Buradan çıkmayı düşünmüyoruz. Mutabakata varmadan çıkmayacağız.” dedi.




POLİS MÜDAHALESİ İLE 20 KİŞİ GÖZALTINA ALINDI

Yetkiler ile esnaf arasında gün boyu süren ikna çalışmalarına rağmen, dükkanlarından ayrılmamak konusunda kararlı olan esnafın bedesteni boşaltmaması üzerine, saat 23.30 sıralarında çok sayıda çevik kuvvet ekibi bedestenin bulunduğu Kapalıçarşı'ya girdi. Bu sırada olay yerine çağrılan itfaiye aracı da Kapalıçarşı'nın Nuriosmaniye Kapısı'na yanaştırıldı. Polisin, bedestenin kilit vurulan kapılarını açmak için itfaiyeden destek aldığı öğrenildi. Tedbir amaçlı olay yerine gelen Özel Harekat polislerinin de ellerindeki kalkan ve uzun namlulu silahlarla Kapalıçarşı'ya girdiği görüldü. Kısa bir süre içerisinde bedestene giren polislerin, içeride bulunan 20 esnafı gözaltına aldığı öğrenildi. Gözaltındaki esnaf, çarşının giriş kapısına yanaştırılan çevik kuvvet otobüslerine bindirildi. Otobüslerin çıktığı sırada çevrede toplanan bazı esnaf yakınları, alkış tutarak yaşanan olayı protesto etti. Çevik kuvvet ekipleri, gözaltına alınan kişilerin bulunduğu otobüs ile alkış tutan esnaf arasında etten duvar ördü. Gözaltındaki esnaf, Beyazıt Polis Merkezi'ne götürüldü.

ESNAF SERBEST BIRAKILDI

Polis müdahalesi ile gözaltına alınan 20 kişi, Beyazıt Polis Merkezi'nde yapılan Genel Bilgi Taraması (GBT) testi ve alınan ifadelerinin ardından, saat 01.15 sıralarında serbest bırakıldı. Esnaf, polis merkezi dışında kendilerini bekleyen yakınları ve esnaf arkadaşları tarafından sevinç gösterisiyle karşılandı.

“AÇTIK VE SUSUZDUK, HİÇBİR ŞEY YEMEDİK"

Polisin müdahalesi sırasında gözaltına alınan Erdem Balcı isimli esnaf, polis merkezindeki işlemlerinin tamamlanmasının ardından, dışarıda bekleyen gazetecilere açıklama yaptı. Sabah saat 08.30'dan beri içeride olduklarını belirten Balcı, “Bütün arkadaşlarımızla sözleştik. Kapıları kapattık. Akşama kadar bekledik. Akşam saat 23.00 civarı polisin ve çevik kuvvetin geldiğini söylediler. Bazı sosyal paylaşım siteleri üzerinden devamlı yayın yaptık. Saat 23.00 gibi, tabii terörist olmadığımız ve başımıza daha önce böyle bir sıkıntı gelmediği için, endişe duymaya başladık. Kapıları açıp açmama konusunda arkadaşlarla konuşup karar almaya çalıştık. Açtık ve susuzduk. Hiçbir şey yemedik. Ne yapacağımı bilemediğim için endişelendim. Ailemi aradım, ailemde arkamda durup destek verdiği için, davamız hak davası, ekmek davası, helal dava olduğu için yapacak hiçbir şey yoktu. Namazımızı kıldık ve Allah'a dua ettik. Sonuçta buraya kadar geldik" dedi.

“ÇOCUKLAR YERE YATIN"

Polisin ani müdahalesi ile eylemlerine son vermek zorunda kaldıklarını belirten Balcı, “Polisler içeri girer girmez biz ellerimizi kaldırdık. Teslim olduğumuzu dile getirdik. Ama onlar ona rağmen ufakta olsa bir gaz sıktılar bize. Ondan sonra herkes baktı. Herkes temiz, esnaf. Hiçbir sıkıntı yok. Sadece 'çocuklar yere yatın' dedi. Polis ve emniyete çok teşekkür ediyorum. Bize çok iyi davrandılar. Hiçbir sıkıntı yaşamadık. Ve son olarak ben 7 yaşında kapalıçarşı'ya girdim. Yaşım 30 ve ben 23 yıldır esnafım" şeklinde konuştu.

Erdem Balcı'nın babası Erdoğan Balcı da, "Üç çocuk yapın diyen Başbakan'a sesleniyorum şimdi. Bu da benim çocuğum, iki tane çocuğum var. ben iki çocuğuma bakamıyorum, elinden ekmeği alınıyor" diye konuştu.

“OPERASYON YAPILACAĞINI ÖĞRENİNCE IŞIKLARI SÖNDÜRDÜK"

Gözaltına alınan ve daha sonra sağlık gerekçesiyle serbest bırakılan esnaf Erman İpço da, kapılara barikatlar kurduklarını belirterek, “Sabahtan beri bekledik. Öğlene kadar hiçbir şey yoktu. Öğleden sonra polisler kapıları yoklamaya başladı. Biz artık daha çok tedbir almaya başlamıştık. Her kapıda arkadaşlarımız nöbet tutuyordu. Hangi kapıyı yokladılarsa o noktaya yoğunluk gösteriyorduk .En son akşam operasyon yapılacağını duyunca ışıkları söndürdük. Biz en son sabah karnımızı doyurmuştuk. Aç karnımızla mücadele etmeye devam ettik. Akşam namazımızı kıldık. Son mücadelemizi verdik. Orta ve güney kapısına bütün polisler yığıldı ve bize çıkmamızı söylediler. Çıkmazsak işlem yapılacağını ve bu nedenle uzlaşmak istediklerini belirttiler" dedi.

“ÖLENE KADAR BURADAYIZ"

Esnaf şöyle devam etti; “Biz büyüklerimizle uzlaşılmasını istedik. Fakat büyüklerimizle de uzlaşmaya varılmayınca onlar daha çok bize yüklenmeye başladı. Kapıların arkasında durmamamız söylendi. Biz de ölene kadar buradayız dedik. Kendimizi gerekirse yakacağız dedik. Düşünüyorduk da çeşitli eylemler yapıp kendimize zarar vermeyi. Ama bir anda oldu her şey. Orada kapıyı patlatacaklarını hiç tahmin etmedik. Çünkü tarihi kapı olduğu için orada biz kapıya yüklenirken, birdenbire kapı patladı ve kapı ortadan ayrıldı. Bazı arkadaşlarımız geriye kaydı. Ben fenalık geçirdim. Arkadaşlarımı arkadan kelepçelediler. Bu benim çok zoruma gitti. Kapıyı açtıklarında bir gaz attılar. Biz gaz atmayın dedik. Biz size karşı bir mücadele içinde değiliz dedik. Biz sadece sesimizi duyurmak istiyorduk. Bir müdür geldi. Bize, 'Bunu yapmasaydınız keşke gençler. Dışarıda büyükleriniz keyfi yerinde size talimat veriyorlar. Siz burada çile çekiyorsunuz' dedi. Biz de dedik burada hep beraber ekmek yiyoruz dedik. Daha sonra bizi toplayıp araca bindirdiler. Fenalık geçirdiğim için beni serbest bıraktılar"



BEDESTENİ ZARRAB MI ALACAK?

Sandal Bedesteni’ne Reza Zarrab’ın talip olduğunu duyduklarını söyleyen esnaf Murat Çetin, “İhalede buraya verilen bedel 860 bin liradır. Bu çok yüksek bir bedeldir.
9 metrekare dükkan. Bedesten’in 500 metrekare kullanım alanı vardır. 19 bin lira civarına geliyor. Araştırma yapılsın. 9 metrekare dükkandan 20 bin lira kira çıkartılabilir mi? Bunun imkanı yok.” ifadelerini kullandı.

Kendilerinin çıkarılmak istendiğini ancak direneceklerini aktaran esnaf Hayrettin Öztürk, “Buradan gitmeyeceğiz. Bizim ekmeğimiz burada. 25 senedir buradayım. Bana yer göstermiyorlar. Ben buraya devir usulü girdim. Gidecek yerimiz yok. Mağduruz.” şeklinde konuştu.

20 yıllık esnaf Recep Utma ise şöyle konuştu: “80 esnaf hiçbir yere gitmeyecek. 80 kişiden alıp bir kişiye vermek adil bir durum değil.” Eylem yapan esnafların gergin bekleyişi sürüyor.

DHA/ZAMAN

22 Nisan 2015 07:54
DİĞER HABERLER