Kosova'daki kaçırılmaları Alaattin Çakıcı ile açıklamaya çalışan Cemil Çiçek'e ünlü Ceza Hukukçusu Prof.Dr. İzzet Özgenç cevap verdi...
Önceki gün attığı twettlerle Kosova’daki eğitimcilerin kaçırılmasını uluslararası hukuk kurallarının dışına çıkılarak yapıldığını ve bu kişilerin Türkiye’de yargılanamayacağını belirten Ceza Hukuk Profesörü İzzet Özgenç yeni paylaşımlarda bulundu. Yaptığı paylaşımdan sonra eski Adalet Bakanı Cemil Çicek’in kendisini aradığını söyleyen Özgenç, kendisine Alaattin Çakıcı ve Yahya Murat Demirel’in iadesini hatırlatan Çiçek’e cevap verdi. Özgenç yaptığı paylaşımlarda özetle, Çakıcı ve Demirel’in iadelerinin eğitimcilerinin kaçırılmasıyla alakasının bulunmadığı mesajını verdi.
İşte o paylaşımlar;
1) Sayın Cemil Çiçek bugün beni telefonla arayarak, Sayın Cumhurbaşkanı’na arz ettiğim 31 Mart 2018 tarihli Bilgi Notunu okuduğunu ve bu çerçevedeki değerlendirmelerimde dikkate alınmak üzere bana Alaattin Çakıcı’nın Fransa’dan Türkiye’ye iadesiyle ve Yahya Murat Demirel’in Bulgaristan’dan sınır dışı edilerek Türkiye’ye getirilmesi olaylarını hatırlattı.
(2) Birinci olayda, Alaattin Çakıcı’nın altı ayrı suçtan dolayı soruşturulmak ve kovuşturulmak üzere Fransa’dan Türkiye’ye iadesi talep edilir. Buna rağmen Fransa, adı geçen kişinin sadece iki suçtan dolayı Türkiye’ye iadesine karar verir.
(3) Bu nedenle, adı geçen kişi, diğer dört suçtan dolayı Türkiye’de yargılanamaz.
(4) Diğer bir olayda ise, Yahya Murat Demirel, bankacılık zimmeti suçundan dolayı hakkında yargılama devam ederken, 2005 yılı ocak ayının başında Bulgaristan’a kaçar.
(5) Adı geçen kişi, iadesine yönelik prosedür işletilmeden, Bulgaristan tarafından SINIR DIŞI edilerek Türkiye’ye teslim edilir.
6) Birinci olayda sorun yoktur. “İADEDE HUSUSİLİK KURALI” gereğince Türkiye, sadece Fransa’nın iade kararında belirttiği suçlar sebebiyle soruşturma ve kovuşturma yapmak yetkisini haizdir.
(7) Bu itibarla, iade kararı kapsamı dışında tutulan suçlar sebebiyle Türkiye’nin yargılama yetkisi bulunmamaktadır.
(8) İkinci olayda ise, aslında iade hukukunu ilgilendiren bir durum olmasına rağmen, Türkiye ile Bulgaristan arasında iade prosedürü işletilmemiştir. Adı geçen kişi, Bulgaristan tarafından sınır dışı edilmiş ve Türkiye’ye gönderilmiştir.
(9) Bu olayda kişinin Türkiye’ye teslimi, Bulgaristan’ın muvafatatiyle gerçekleşmiştir.
(10) 31 Mart 2018 tarihli Bilgi Notunda belirttiğim gibi, Bulgaristan’ın açık muvafakati bulunduğu için, iade anlaşmaları hükümleri bir kenara itilerek Türkiye’ye getirilmiş olsa bile, bu kişi hakkında Türkiye’de yargılama yapılmasına hukuki bir engel bulunmamaktadır.
(11) Nitekim, adı geçen kişi ile ilgili olarak Türkiye’de yargılamaya devam edilerek, hakkında mahkûmiyet hükmü tesis edilmiştir.