'Kredi Garanti Fonu'nun riskli diye talepleri reddetmesi kabul edilemez'

Uçak düşürme olayının ardından Rusya'nın Türk ürünlerine uyguladığı ambargo nedeniyle zor günler geçiren ihracatçılara, bir darbe de bankalar ile Kredi Garanti Fonu'nun geldi. Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği (DKİB) Başkanı Ahmet Hamdi Gürdoğan, KOBİ'lere teminat sağlamak amacıyla kurulan Kredi Garanti Fonu'nun, kefalet temini amacıyla başvuruda bulunan ihracatçılara, Rusya'ya ihracat yaptığı için riskli bularak talebi geri çevirmesinin kabul edilemez olduğunu belirtti. Gürdoğan, ayrıca bankaların kredi faiz oranlarını yükselterek kredileri geri çağırdığını vurgulayarak, bankaları 'kolaycılık ve fırsatçılık' yapmakla suçladı.

Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği (DKİB) Başkanı Ahmet Hamdi Gürdoğan, birlik üyesi ihracatçılarla düzenlenen toplantıda, Trabzon, Rize ve Artvin illerinin 2015 yılı ihracat oranlarını açıkladı. Gürdoğan, geçen yıl bölgeden 1 milyar 804 milyon 244 bin 924 dolar tutarında ihracat yapıldığını belirtti. Gerçekleşen ihracatta bir önceki yıla oranla değer olarak yüzde 5,5 oranında bir artış yaşanırken, miktar bazında ise yüzde 16 oranında düşüş olduğu kaydetti. Bölgeden geçen yıl 111 farklı ülkeye ihracat yapıldığı bilgisini veren Gürdoğan, 305 milyon 283 bin 196 dolarlık tutarla ilk sırayı Rusya'nın aldığını söyledi.

Trabzon'dan gerçekleştirilen yaş meyve sebze ihracatının tamamına yakınının Rusya Federasyonu'na yapıldığını anlatan Gürdoğan, yaşanan olumsuz durum sonrası Rusya'nın 1 Ocak 2016 tarihinden itibaren Türkiye menşeli yaş meyve sebze ürünlerinin büyük bir bölümüne ambargo uygulamasının sektör ihracatını olumsuz etkilediğine işaret etti. Gürdoğan, yaş meyve sebze sektörünün önde gelen ihracatçı firmaları alternatif pazarlara yönlendirmek için çalıştıklarını dile getirdi. Rusya pazarındaki Türk ihracatçılarının başarısının hiçbir ülke ihracatçıları tarafından kolay kolay doldurulamayacağını savunan Gürdoğan, ileride hiçbir tarafa fayda sağlamayacağı açıkça görülecek bu ambargo uygulamasının 2016 yılında son bulmasını umut ettiklerini ifade etti.

'BANKALAR VE FİNANS KURUMLARI FIRSATÇILIK YAPIYOR'

DKİB Başkanı Gürdoğan, özellikle Rusya ile yaşanan kriz sonrası bölgedeki banka ve finans kurumlarının fırsatçılık yaptığını iddia etti. Bankaların kredi faiz oranlarını yükselterek kredileri geri çağırdığını açıklayan Gürdoğan,"Bu durum bölge ihracatımıza vurulan en büyük darbe olmuştur. Kolaycılık ve fırsatçılık yapan bankaların bu haksız tutumları karşısında yetkili kurumları ve Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nu göreve çağırıyoruz. İyi günde kredi vermek için ihracatçılarımızın kapısını aşındıran bankaların, kötü günde kapılarını kapayarak ihracatçımıza tehditkâr bir şekilde verdikleri kredilerini geri çağırmalarının elbette bir gün ihracatçımız hesabını soracaktır."

KOBİ'lere teminat sağlamak amacıyla kurulan Kredi Garanti Fonu'nun da kefalet temini taleplerini geri çevirdiği belirten Gürdoğan, "Bir kamu kurumu olarak KOBİ'lere teminat sağlamak amacıyla kurulan Kredi Garanti Fonu'nun dahi kefalet temini amacıyla başvuruda bulunan ihracatçılarımızı, 'Rusya'ya ihracat yaptı' diye riskli bularak kefalet temini talebini geri çevirmesini asla kabul edilemez bulmakta ve bu konudaki şikayetimizi en üst makamlar nezdinde sürdüreceğimizi dikkatlerine sunmak istiyoruz. Bütün bu durumlar bölge ihracatımızı olumsuz olarak etkilemenin dışında bir işlev görmemekte ve ihracatçımızın şevkini kırmaktadır." diye konuştu. CİHAN
07 Ocak 2016 12:04
DİĞER HABERLER