Kredi kartı aidatları sebebiyle kart iptalleri artınca, bankalar müşteri sayısını korumak için yeni yöntemlere başvuruyor.
Bunlardan biri olan 'Kredi kartına ücret almayacağız.' vaadi de sadece 1 yıl sürüyor. Devam eden yıllarda ise aidat karttan tahsil ediliyor. İkinci yıl başlayan kart bedelleri 3 ile 55 lira arasında değişiyor.
-Finans kuruluşları ile vatandaşı karşı karşıya getiren kredi kartından alınan yıllık aidat konusunda bankalar yeni bir yöntem buldu. Kredi kartından yıllık kart bedeli almak isteyen birçok banka yeni bir strateji izliyor. İlk yıl için kredi kartı bedeli almayan veya düşük bir rakam talep eden bankalar ikinci yıldan itibaren tarifeyi yükseltiyor. Örneğin; asıl kartlar için ilk yıl üyelik aidatı istemeyen İş Bankası sonraki yıllar için 25 lira alıyor. İlk yıl ücret almayan Yapı Kredi Bankası da sonraki yıllarda 45 lira tahsil ediyor. Vakıfbank ise ikinci yıldan itibaren kart bedeli olarak 35 lira alıyor. Vakıfbank ek kartlar için ikinci yıldan itibaren ise 20 lira alıyor. Benzer model uygulayan Citibank ise ilk yıl 9 lira alırken, ikinci yıldan itibaren rakamı 35 liraya yükseltiyor.
Bankaların ilk yıl almadığı kredi kartı aidatı ücreti vatandaşın yanı sıra tüketici örgütlerinin de tepkisini çekti. Tüketiciler Birliği Başkan Vekili Hakan Tokbaş, son dönemde tüketicinin kredi kartı konusunda bilinçlendiğini belirterek bankaların her yıl farklı bir yöntemle vatandaşın karşısına çıktığını söyledi. Tokbaş, "Tüketiciler artık kredi kartı işlemi konusunda bilinçlendi. Kredi kartı yıllık işlem ücreti ve hesap işlem ücretini tüketici hakem heyetinden alabiliyorlar. Artık bunu 10 binlerce tüketici öğrendi. Bankalar her yıl yeni bir kurnazlıkla tüketicinin bilinçlenmesinin önüne geçmeye çalışıyor. Sözleşmeyi kalın bir şekilde yaparak tüketicinin anlamadığı bazı maddeleri imzalatmak bunlardan biri. Son dönemde ise kargo ile sözleşme gönderimi ve 'Bu kredi kartında yıllık ücret almıyoruz.' söylemi yaygınlaştı. Ancak ikinci ve sonraki seneler için sürpriz aidat çıkarabiliyorlar." dedi.
Yaklaşan seçimlere değinen Tokbaş, siyasilerden kredi kartı konusunu parti programlarına almalarını istedi. Tüketicilere her türlü şikâyetleri için kaymakamlıklarda bulunan tüketici hakem heyetlerine başvurma tavsiyesinde bulunan Tokbaş, başvuruların yüzde 90'ının tüketici lehine sonuçlandığına dikkat çekti. Öte yandan Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun (BDDK) verilerine göre kredi kartı mağduriyeti bankalara yönelik şikâyette ön sıralarda yer alıyor. Kuruma ulaşan ihbar ve şikâyetlerde 2009 yılında kredi kartlarına ilişkin bin 720 ihbar ve şikâyet gelirken, aynı rakam geçen yıl 2 bin 112'ye çıktı. Bu kalemde listenin başını kredi kartı ücret ve komisyonları çekiyor.
ZAMAN