17 Aralık sonrası Milli Eğitim’de başlayan müdür tasfiyeleri, okulda yasak olarak meyvesini verdi.
Yandaş müdürler, okullara muhalif gazetelerin getirilmesini yasakladı. Pek çok okulda durum şu: Öğretmen derse girince, müdür öğretmenler odasındaki gazeteleri toplayıp çöpe atıyor.
Meydan gazetesinin haberine
göre, 17 Aralık yolsuzluk operasyonu sonrası Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) da tasfiye modasına uydu. Temmuz 2014’te 7000 okul müdürünün tasfiye edilmesinin ardından yapılan atamalarla müdürlerin yüzde 81’i hükümete yakın Eğitim Bir Sen üyesi oldu. Ancak bu kez okulda baskı ve yasak dönemi başladı. Kanunen hiçbir engel olmadığı halde birçok okul müdürü, öğretmenleri okula muhalif gazete getirmemeleri yönünde uyarıyor. Bazı okullarda durum tehdit ve baskılara kadar vardı. Okullarda gazete savaşları başladı. Bazı müdürler, öğretmenlerin derste olduğu saatlerde öğretmenler odasına dalarak topladığı gazeteleri çöpe atıyor. Çöpe atılan gazeteler arasında Zaman, Sözcü, Cumhuriyet, Hürriyet ve Meydan da bulunuyor. En son 12 Eylül döneminde okulda okunacak gazetelerin belirlenmesi Talim Terbiye Kurulu iznine bağlanmıştı. Darbe dönemindeki uygulamalar geri döndü.
İstanbul’un farklı 4 ilçesindeki okulda yaşanan durumu öğretmenler anlattı:TEPKİ GÖSTERDİK KAZANDIKBeşiktaş’ta bir ilköğretim okulunda çalışıyorum. Öğretmenler odasında toplantıdaydık. Müdür bey, “Bundan böyle muhalif gazeteler masanın üzerinde durmasın” dedi. Bunun üzerine öğretmen arkadaşların çoğu “Böyle bir anlayış olamaz. Hangi gerekçeyle?” diye karşı çıktı. Bunun üzerine müdür bey geri adım attı.
GAZETELERİ ÇÖPE ATIYORLAR3 yıldır Üsküdar’da bir ilköğretim okulunda çalışıyorum. 17/25 Aralık yolsuzluk operasyonuna kadar her öğretmen istediği gazeteyi okula getirebiliyordu. İsteyen de istediği TV kanalını öğretmen odasında izleyebiliyordu. Ancak son bir yıldır bizim müdüre bir şeyler oldu. Bir gün müdür öğretmenleri topladı. “Okula gazete getirmek yasak” dedi. Fakat biz öğretmenler yasakçı tavra sert karşılık verince müdür geri adım atmak zorunda kaldı. Müdür bey pes etmedi. Bu kez gazete getirenlerle birebir konuşarak ikna etme yolunu seçti. Yasağın gerekçesini sorduğumuzda “Öyle olması gerekiyor” diyerek kestirip atıyor. Biz de gazete getirmeye devam ediyoruz. Geçen gün bir arkadaşın getirdiği muhalif Sözcü gazetesini çöpe attılar. Konuyla ilgili 15.03.2015’te BİMER’e şikâyet dilekçesi yazdık. Yazı önce İstanbul Valiliği’ne sonra da İl Milli Eğitim’e gitti. En son ilçe kaymakamlığına gönderildi. Hâlâ cevap yok.
CUMHURBAŞKANI’NIN KULAĞINA GİTMİŞ ÇOK KIZMIŞBaşakşehir’de Eğitim Bir Sen üyesi bir müdürün yönettiği okulda öğretmenim. Müdür bey sene başında “Okula muhalif gazete getirmeyin” diye uyardı. Birkaç arkadaş karşı çıktık. İlginç olan okulun güvenlik görevlisini tembihlemiş müdür bey. Güvenlik görevlisi gazete getirmemem konusunda senenin başından beri beni birkaç kez uyardı. Bir defasında ise “Cumhurbaşkanımızın kulağına gitmiş çok kızmış buraya gelecekmiş. Ben senin iyiliğin için diyorum, sen sıkıntı yaşama” diye uyardı. En son dinlemeyince müdür bey kendisi de söyledi. “Bu, propagandaya girer okula fazla gazete getiriyorsunuz” dedi. Ben de “Böyle yasal bir engel yok” dedim. Okulda bazen öğretmenler odasındaki gazeteler kayboluyor. Kimse bilmiyor nereye gittiğini.
GAZETE GETİRMEYECEĞİMİZE DAİR İMZA TOPLADILARİstanbul Arnavutköy’de bir İmam Hatip’te öğretmenim. Müdür bey muhalif gazetelerin getirilmesini yasakladı. Öğretmenler odasına üç farklı zamanda gelerek “Muhalif gazete gelmesin. Bu masanın üzerinde görmeyim” diye uyarıda bulundu. Tabii biz baskıya boyun eğmedik. Bu sefer müdür bey “Giderken gazetenizi götürün okulda kalmasın. Gerekirse yasal süreç başlatıp soruşturma açarız. Hepimiz memuruz, işinizden olmayın” diye açık açık tehdit etti. Bu da işe yaramayınca müdür beyden imzalı bir kâğıt geldi öğretmenler odasına. “Öğretmenler odasında gazete bulundurmayacağım” diye imza atmamız istendi. Öğretmenlerin bazıları buna imza atmadı. Şu an okulda gazete okumaya devam ediyoruz. Bazen derse gidiyoruz. Dönüyoruz gazeteler toplanıp çöpe atılmış.