Muğla'nın Menteşe ilçesinde, il genelinde 50 ortaokul ve lisenin katıldığı TÜBİTAK Bilim Fuarı açıldı. Muğla Anadolu Lisesi'nde düzenlenen fuarın açılışına Vali Amir çiçek, Menteşe Kaymakamı Zeki Arslan, Belediye Başkanı Bahattin Gümüş, İl Milli Eğitim Müdürü Tamir Kırbaç, öğretmenler ve öğrenciler katıldı.
İl Milli Eğitim Müdürü Kırbaç, yaptığı konuşmada iki yıl önce Milli Eğitim Bakanlığı ile TÜBİTAK işbirliğiyle "4006 Bilim Fuarı" uygulaması başladığını söyledi. Vali Çiçek ise eğitimin kişiyi sadece bilgiyle donatan değil, analitik düşünen, sorgulayan, üreten, araştıran ve bilimsel bakış açısına sahip bireylerin yetiştirilmesi süreci olduğunu ifade etti: "En önemlisi, kişi bulunduğu durumdan gelecekte en güzel ne yapabilir. Araştırmayı ve sorgulamayı çok iyi yapabilen bir öğrenci olarak yetiştirebilirsek bu çağda elbette ki yaşı ilerledikçe, yani eğitim öğretimi bitirdikten sonra belli alanlarda söz sahibi olur. Yani teknolojiyi araştırır, teknolojiyi yakalar. Bu şekilde bir eğitim sürecinden geçirmemiz gerek." dedi.
Muğla'yı ABD'de temsil edecek "Çevre Dostu Doğal Pestisitler" projesinin koordinatör öğretmeni Sengül Kiraz da projelerinin TÜBİTAK'ta finalist olduğunu kaydetti. Kiraz, "Bitkilerdeki böcekleri, zararlıları öldüren, insanlara ve doğaya zara vermeyen pestisit oluşturduk. Bunları zararlılar üzerinde denediğimiz zaman zararlıları öldürüyor, insanlara ve çevreye zarar vermiyor." ifadelerini kullandı.
Konuşmaların ardından protokol üyeleri, öğrencilerin hazırladıkları projelerin stantlarını gezdi. Stantlarda öğrencilerden ve koordinatör öğretmenlerden bilgi alan Vali Çiçek, Muğla'nın bilimsel çalışmalardaki başarısından övgüyle söz etti. CİHAN