Muğla Rusya krizinin ekonomik zararlarını başka ülkelerden karşılayacak

Muğla Rusya krizinin ekonomik zararlarını başka ülkelerden karşılayacak
Suriye sınırında Türkiye hava sahasını ihlâl eden bir Rus savaş uçağının düşürülmesinin ardından iki ülke arasındaki ekonomik ilişkilerde yaşanan gerilim, tarım ve turizmcileri tedirgin ediyor. Özellikle Rusya'nın Türk tarım ürünlerine uyguladığı ambargo, başta turizm olmak üzere domates, nar ve narenciye ihracatı yapılan Muğla'yı da vurdu. Sektör temsilcileri, Rusya'nın ekonomik yaptırımları sebebiyle doğabilecek kayıpları, başka ülkelerden karşılamak için çalışma başlattı.

Muğla Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Karakuş, Rusya ile yaşanan krizin artık sonuçlarına odaklanılması gerektiğini söyledi. Ülke ekonomisinin bundan etkileneceğini fakat zararı en aza indirmek için başka pazar arayışları noktasında çalışmalar yaptıklarını ifade eden Karakuş, birlik ve beraberlik içerisinde hareket edilmesi gerektiğinin altını çizdi. Rusya ile istenmeyen bir uçak krizi yaşandığını belirten Karakuş, "Dost ve müttefikimiz olan ülkeyle hiç istenmediği halde, istenmeyen bir zamanda böyle bir kriz ortaya çıktı. Bu saatten sonra bunun artık nedenlerinden çok, sonuçlarına bakmamız lazım. Sınırımız ihlâl edildi ve bu ihlâlin gereği olarak da uçağın düşürülmesi gerçekleşti. Ekonomi bundan hiç etkilenmez demek doğru değil ama ekonominin etkilenmesi de bu işin doğru veya yanlış olmasını tartışmamızı gerektirmiyor. Şu anda artık ülkemiz için birlik ve beraberlik içerisinde olmamız şart. O yüzden bunun doğuracağı sonuçlardan çok, bu sonuçları nasıl bertaraf edebiliriz, bunları değerlendirmemiz gerekir." dedi.

Oda Başkanı Karakuş, krizin Muğla'daki etkisinin tarım ve turizmde yaşanacağına dikkat çekerek, "Bu etkileri en aza indirmek için tarımda farklı pazar araştırmasına başladık. Farklı pazarlara bu ürünlerimizi satabileceğimizi düşünüyoruz. Turizmde de çeşitli farklı tanıtım stratejileriyle Rusya'dan doğacak kaybımızı, başka ülkelerden gelecek turistlerle telafi etmeye çalışacağız. Bu istenmeyen bir olaydı, keşke sınır ihlâlimiz gerçekleşmeseydi, keşke uçak düşmeseydi diyoruz ama bunlar gerçekleşti. O yüzden artık 'keşke'leri bırakıyoruz. Olan olmuş. Bunun nasıl telefi edilebileceğini, gerek Ekonomi Bakanlığımız gerekse bütün hükümet yetkilileriyle görüşüp buradan en az zararla nasıl kurtulabiliriz, bunun çalışmalarına başladık, devam da edeceğiz. İnşallah üreticilerimiz, bundan en az zararla kurtulacaklar diye düşünüyorum." şeklinde konuştu. CİHAN
09 Aralık 2015 18:05
DİĞER HABERLER