Aralarında Olimpiyatların madalya rekortmeni Michael Phelps'in de bulunduğu bazı sporcular, vücutlarında büyük kırmızı lekelerle görüntülendi.
Özellikle yüzücüler ve jimnastikçilerde, ve Amerikan olimpiyat ekibinde neredeyse Rio'nun "vazgeçilmez aksesuarı" olan bu lekeler ne ve neden herkes onları konuşuyor?
İster inanın ister inanmayın, bu lekeler "bardak çekme" terapisinin izleri.
Bardak nasıl çekilir?
Terapinin esası, bardağın ya da kupanın içindeki oksijeni boşaltarak, vücuttaki akupunktur noktalarına yapıştırmaya dayanıyor.
Bunun için bardağın içinde örneğin alkollü pamuk yakılıyor, alev çekildiğinde meydana gelen vakum bardağı vücuda yapıştırıyor.
Bu vakum deriyi kendisine doğru çekiyor, kan akışını hızlandırıyor ve 3-4 gün süreyle kırmızı noktalar oluşmasına neden oluyor.
Neden bazı sporcular bardak çektiriyor?
Sporcular bu tedavinin ağrılarına iyi geldiğini, sürekli antrenmandan ve yarıştan yorulan vücutlarının iyileşmesini hızlandırdığını söylüyor
Tabii sporcular bu amaçla başka teknikler de kullanıyor -- spor masajı, sauna, buz banyosu ve kaslara basınç uygulayan özel giysiler.
Ancak Amerikalı jimnastikçi Alex Naddour, USA Today gazetesine "şimdiye kadar yaptığı en faydalı harcamanın bardak çektirme tedavisi olduğunu" söyledi.
Bu sayede "bayağı bir ağrıdan kurtulduğunu" anlatan Naddour, "Bu yıl boyunca beni zinde tutan sırrım buydu." dedi.
Jimnastik takımının kaptanı Chris Brooks da artık ekipten pekçok kişinin bu tedaviyi kendi kendine uyguladığını, alev yerine de pompalı kupalar kullandıklarını anlattı.
Michael Phelps'te Pazar günkü 4x100 metre serbest bayrak yarışında görülen kızarıklıklar sosyal medyada spekülasyona yol açmış, paintball oynadığını ya da dev bir ahtapotun saldırısına uğradığını söyleyenler çıkmıştı.
İşe yarıyor mu?
Sporculara bakılırsa, evet.
Uzmanlar ise bu terapinin yüzyıllardır kullanıldığını kabul etmekle birlikte, bu konuda yapılmış klinik deneyler olmadığına dikkat çekiyor.
Başka kim kullanıyor?
Bardak çekmek yalnızca sporculara özgü değil. Her zaman alternarif tedavilere meraklı olan ünlüler arasında da yaygın.
2004'te oyuncu Gwyneth Paltrow bir film galasına sırtında benzer izlerle katılmıştı.
Justin Bieber, Victoria Beckham ve Jennifer Aniston da bu kızarıklarla görüntülenen ünlülerden.
Bardak, şişe, kupa çektirmek güzellik ve spa merkezleri ile geleneksel Çin tıp merkezlerinin menülerinde de sık sık görülüyor.
Canları acımıyor mu?
Britanya Akupunktur Konseyi bu yöntemin acı vermediğini, kızarıklığın kanın yüzeye çekilmesinden ve kılcal damarların çatlamasından kaynaklandığını söylüyor.
Ancak yüzücü Michael Phelps geçenlerde bir reklamda acıyla yüzünü buruştururken görüntülenmişti.
Olimpiyatlara katılan başka sporcular da sosyal medyada benzer görüntüler paylaştı.
Britanya Akupunktur Konseyi, sıcak kupaların "nadiren de olsa" hafif yanıklara yol açabileceğini söylüyor ve bu tedaviyi yalnızca eğitimli uzmanlara uygulatmak gerektiğini vurguluyor.