Parion antik kentinin arkeojeofizik haritası çıkarılacak

Çanakkale'nin Biga ilçesine bağlı Kemer köyünde yer alan Parion antik kentinde, 2 bin 700 yıllık tarihi ortaya çıkarmak için sürdürülen kazılarda 11. sezon başladı. 2005 yılında başlayan kazı çalışmalarında, bu yıl arkeojeofizik haritası çıkarılacak.

Kazı başkanlığı değişikliği ve bunun resmi prosedürünün uzun sürmesi sebebiyle öngörülen çalışma planından yaklaşık bir ay geç başlandı. Ana sponsorluğunu İÇDAŞ A.Ş.'nin sürdürdüğü kazılar, Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü öncülüğünde 23 Temmuz'da başladı. 2015 yılı kazı ve restorasyon çalışmalarına, Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü öğretim üyelerinden Doç. Dr. Vedat Keleş başkanlık ediyor. Karamanoğlu Mehmet Bey Üniveristesi Fen-Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü öğretim üyelerinden Yrd. Doç. Dr. H.Ertuğ Ergürer ise başkan yardımcılığını yapıyor. Kazılara, bakanlık temsilcisi olarak Çanakkale Arkeoloji Müzesi'nden Ayşenur Bozkurt ve Tokat Müzesi'nden Hülya Aydın ile 20 arkeolog, bir epigraf, dört makine mühendisi, bir metalurji mühendisi, dört arkeojeofizikçi, üç mimar, bir mimar–restoratör, sekiz restoratör–konservatör, çeşitli üniversitelerden 21 öğrenci ve ana sponsor desteğiyle sağlanan 70 işçi katılıyor.

Eylül sonuna kadar devam etmesi planlanan kazılarda güney nekropolis, tiyatro, yamaç hamamı, Roma hamamı, agora ve dükkanlar, sondaj 8, tümülüs, odeion ve mozaikli yapı olmak üzere dokuz sektörde çalışılması düşünülüyor. Geçmiş yıllarda oldukça önemli buluntular veren Parion kazılarında bu yıl, tiyatroda orkestranın ortaya çıkarılması hedefleniyor. Yamaç hamamında vestibulum (giriş) bölümünün kazılması ve antik caddenin devamının ortaya çıkarılması, Roma hamamında geçen yıl bırakılan yerden yapının ana hat planının belirlenmesi, agora ve dükkanlarda yine geçen yıllarda ortaya çıkarılan sıralı mekanların devamının ortaya çıkarılması da hedefler arasında yer alıyor. Odeionda yapının etrafının tamamen kazılarak planının tam olarak ortaya çıkarılması ve bu yapıyla ilgili proje safhasına geçilmesi düşünülüyor. Güney nekropoliste geçen yıl ortaya çıkarılan oda mezarların bulunduğu alandaki faaliyete devam ediliyor.

Doç. Dr. Keleş, bu yıl arkeojeofizik haritasının çıkarılması çalışmalarının yapılacağını belirterek, "Avusturya'dan Süleyman Sırrı Seren ve ekibi tarafından, kentin arkeojeofizik haritasının ortaya çıkarılması çalışmalarını gerçekleştireceğiz. Gelecek yıllarda yapılması planlanan arkeolojik kazıların daha sağlıklı gerçekleştririlmesi açısından oldukça önemli olan bu çalışma, ayrıca şu anda arkeolojik bir sorun olarak karşımızda duran, 'Erken dönem Parion nerede?' sorusuna cevap bulmamıza da katkı sağlayacaktır." dedi.

Arkeoleofizik haritası, Parion gibi büyük antik kentlerin yollarından yapı duvarlarına kadar pek çok alanın yerleşimini ve ilerleme yönünü ortaya koyuyor. Bir anlamda kentin fotoğrafı çekilmiş oluyor. Restorasyon ve konservasyon çalışmalarına da büyük ağırlık verilecek. 2015 sezonu çalışmalarında, odeion orkestrasının üzerindeki koruyucu örtü kaldırılarak, ortasında yer alan opus sectile bezemesi üzerinde koruma çalışmaları yenilenecek. Yamaç hamamında bulunan laconicum bölümünde koruma çalışmaları, tiyatroda ise bazı bölümlerde temizlik ve duvar sağlıklaştırması çalışmaları yapılacak. CİHAN
31 Temmuz 2015 12:02
DİĞER HABERLER