Rusya Enerji Bakanı Aleksandr Novak, petrol üretimini sabit tutma anlaşmasının sadece Petrol İhraç Eden Ülkeler Birliği (OPEC) ülkeleri ile değil, Norveç ve Meksika ile de görüşüleceğini açıkladı. Petrol üretiminde dondurmaya gidilmesini destekleyen ülke sayısının dünya petrolünün yüzde 75'ini ürettiğini söyleyen Novak, yapılan anlaşmanın etkili olması için bu oranın yeterli olduğunu söyledi.
Rus Vesti televizyonuna konuşan Novak, dünyada petrol talebinin artmaması durumunda, petrol üretimini sabit tutma kararının Rusya ve diğer ülkelerin petrol piyasasındaki payının değişmeyeceğini belirtti. Novak, "Hiçbir şey yapmama seçeneği de dâhil olmak üzere petrol üretimini azaltmak için tüm seçenekleri değerlendirdik. Bizim teklifimiz petrol üretimini şu anki seviyesinde tutmak. Eğer petrol piyasasında yeni talepler olmazsa, o zaman arz-talep dengesindeki açıklık günlük 1,3 milyon varil azalacaktır." dedi.
Arz-talep dengesindeki bu azalmanın piyasa kurallarını ihlal etmeyeceğini söyleyen Novak, bu azalmanın pozitif bir sinyal olacağını belirtti.
İRAN KATILMIYOR
İran, Rusya ve OPEC ülkelerinin kararına katılmayacağını ve petrol üretiminde dondurmaya gitmeyeceğini açıkladı. Novak, İran'ın kararını "oldukça yapıcı" olarak yorumladı.
Hafta başında Rusya ve OPEC düşük fiyatlar nedeniyle petrol üretimini dondurma kararı almıştı. Novak, petrol üretimini dondurma görüşmelerine diğer ülkelerin de katılacağını ve bu görüşmelerin 1 Mart tarihine kadar devam edeceğini açıkladı.
'BİZİM İKLİM KOŞULLARIMIZ FARKLI'
Petrol üretiminde azaltma değil sabit tutma kararı aldıklarının altını çizen Novak, bu kararı almalarının nedeninin Rusya'nın iklimi olduğunu ifade etti. Novak konuyla ilgili şu şekilde konuştu: "Bizim iklim ve jeopolitik koşullarımız diğer ülkelerinkinden farklı. Biz 170 binden fazla petrol kuyusundan 534 milyon ton petrol çıkarıyoruz. Suudi Arabistan yaklaşık aynı hacimde petrol çıkarmak için 3 bin 500 petrol kuyusu işletiyor. Bizim Suudi Arabistan gibi petrol üretimini azaltıp çoğaltmamız mümkün değil. Çünkü bizim petrol üretimini azaltmak için kuyuları askıya almamız gerekiyor, onların ise sadece kuyudaki basıncı değiştirmeleri yetiyor."
CİHAN