PKK yönetimindeki değişimi değerlendiren ABD'li bilim adamları ilginç bir iddia bulundu.
- David Romano: PKK’daki lider değişimi İran-Suriye ittifakına işaret
- Son değişiklikler PKK çizgisinde belirgin bir değişime işaret etmiyor.
PKK yönetimindeki değişimi değerlendiren ABD'li bilim adamları örgütün İran-Suriye ittifakına dikkat çekti. Karayılan'ın silahları hazır tutuğunu belirten Missouri Devlet Üniversitesi'nden Doç. Dr. David Romano, Cemil Bayık ve Bese Hozat değişimini 'ittifaka yakınlaşma işareti' olarak yorumladı
ABD'li üç bilim adamı, terör örgütü PKK'nın yönetim kadrosundaki değişimi BBC Türkçe Servisi'ne yorumladı. Bugün Gazetesi'nin haberine
göre, Missouri Devlet Üniversitesi'nden Doç. Dr. David Romano, örgütün kurucuları arasında yer alan
Cemil Bayık'ın İran'da çok zaman geçirmesinin ve diğer Eş Başkan Bese Hozat'ın Alevi olmasının, PKK ile İran-Suriye ittifakı arasında bir yakınlaşmaya işaret sayılabileceğini söyledi.
HAZIR TUTUYOR
Romano, birçok örgütte olduğu gibi, PKK'nın politik ayarlamalar ile sahadaki kişilerin eylemleri arasında bağlantı kopukluğu ile karşılaşabildiğini anlattı. Amerikalı uzman, bu senaryoda, Murat Karayılan'ın silahları suskun ancak hazır tutarken; Cemil Bayık ve Bese Hozat'in, 'barış anlaşmasının' uygulanması için daha fazla zaman veren 'ihtarcı liderler' konumunda olduklarını söyledi.
ORDU YIĞINAK YAPTI
Doç. Dr. Romano, PKK'nın silahlı kanadı HPG'nin yakın vadede Kuzey Irak'taki Bölgesel Yönetim veya Türkiye ile ciddi çatışmalara girmesinin beklenmediğini belirtti. İran ordusunun Irak sınırına yaptığı yığınağın Kandil'de yapılan Kongra-Gel Genel Kurulu'nu etkilemeye yönelik olduğunu, Suriye'deki Kürtlerin pozisyonunu güçlendirmeye odaklanacağı tahmininde bulundu.
PKK HEDEFLERİNDEN VAZGEÇMEDİ
'Kürtler ve Devlet: Irak, Türkiye ve İran'da Ulusal Kimliğin Gelişmesi' başlıklı kitabı Türkçe'ye de çevrilen Washington'daki Ulusal Savunma Üniversitesi öğretim üyesi Dr. Denise Natali, son görev değişikliklerinin PKK çizgisinde belirgin bir değişime işaret etmeyeceğini söyledi. Dr. Natali, PKK'yı Öcalan etrafındaki birkaç anahtar önemdeki lideri ve açık bir misyonu olan, hayli merkeziyetçi bir örgüt olarak nitelendirdi. Dr. Natali, PKK'nın yeniden yapılandığı dönemde Türk yetkililere, siyasi hedeflerinden vazgeçmediğine ve Türkiye'nin Kürt sorunuyla ilgili sözlerini tutmasını beklediğine ilişkin mesajlar verdiğini söyledi.
Gezi gibi kitlesel eylemler başlayabilir
Cambridge Üniversitesi tarafından yayımlanan 'Kürt Ulusal Hareketi' başlıklı kitabın yazarı olan Doç. Dr. David Romano, bir senaryoya göre hükümetin beklenen 'açılım' adımlarını atmaması halinde hüsrana uğrayan PKK'nın, Gezi Parkı eylemleri örneğinden hareket ederek, sivil itaatsizlik ve kitlesel protestolara yönelebileceğini, Türk hükümetini sıkıştırabileceğini savundu.
Barzani'ye 'temsil' mesajı
Dr. Natali, örgütün silahlı kanadı HPG'nin kendisini 'Türkiye, Irak, İran ve Suriye'deki Kürt halkının koruyucusu' olarak tanımladığını kaydetti. Natali, HPG'nin bu söylemle Kürdistan Bölgesel Yönetimi Başkanı Mesut Barzani'ye yönelik "Kürtleri ve sınırlar ötesi Kürt milliyetçiliğini kimin temsil edeceği" konusunda mesaj verdiğini söyledi.