11 ayın Sultanı Ramazan'da pek çok belediye, iftar ve sahur vaktini haber vermek üzere atılan Ramazan topunun yerine ses bombası kullanacak.
Sakarya'daki havai fişek fabrikası, belediyelerin talep ettiği ses bombalarını üretmek için harıl harıl çalışıyor. Fabrika ramazan ayı için 30 bin ses bombası üretecek.
Osmanlı'dan günümüze iftar ve sahur vaktinde gelenek haline gelen Ramazan topu, teknolojinin gelişmesiyle birlikte yerini ses bombasına bırakıyor. Geleneği eski döküm savaş toplarıyla sürdüren belediyeler, artık kullanımı kolay, güvenli ve ucuz olan ses bombalarını tercih ediyor. Ramazan toplarının yerini alan ses bombalarını üretildiği iki fabrikadan biri olan Sakarya'nın Hendek ilçesindeki Büyük Coşkunlar Havai Fişek Fabrikası, belediyelerin taleplerini yetiştirebilmek için bir aydır yoğun bir şekilde çalışıyor. Ses bombaları her türlü güvenliğin alındığı atölyelerde kadın işçiler tarafından, titizlikle hazırlanıp, paketleniyor.
Fabrikanın Genel Müdürü Yaşar Coşkun, yaptığı açıklamada, ses bombalarının daha güvenli olduğu gerekçesiyle tercih edildiğini söyledi. Geçen yıl olduğu gibi bu yılda 30 bin ses bombası üreteceklerini kaydeden Coşkun; "Üretime bir ay önceden başladık. Ramazan'a kadar sürecek. Ses bombasını, belediyeler bayilerden 16 liraya satın alabilecek." dedi.
Ses bombalarının parça tesiri olmadığı ve gökyüzünde patladığı için kullanıcıya zarar vermediğini anlatan Coşkun, şunları söyledi; "Ses bombasının kullanımı kolay ve güvenli. Patlatacak kişinin fitili ateşlemesi yeterli. Havai fişekte olduğu gibi belli bir yüksekliğe ulaştıktan sonra patlıyor. Top kadar da ses çıkartıyor."