Riskli anevrizmalara radyolojik müdahale

Beyinde anevrizma bulunan hastalara radyoloji ile de müdahale edilebiliyor. Teknik Kırgız Gulaika Tentimishova'ya (63) başarı ile uygulandı.

Tentimishova, anevrizma şikayeti ile İstanbul Fatih Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'ne geldi. Tetkiklerin ardından Tentimishova'nın ameliyat edilemeyeceğine karar verildi. Kadına radyolojik müdahalede bulunulması gerektiği bildirildi.

Anevrizmalar, tedavi edilmediği takdirde beyin kanamalarına neden olabiliyor. Bu beyin kanamalarının büyük bölümünün hayati tehlike doğurduğu biliniyor. Fatih Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Radyoloji Uzmanı Prof. Dr. Ömer Etlik, beyinde bir anevrizma görüldüğünde muhakkak suretle tedavi edilmesi gerektiğini vurguladı. Etlik, şunları dile getirdi:

"Anevrizma beyinde damarın balonlaşması şeklinde ilerliyor. Böyle bireylerin büyük bölümü bu balonlaşmanın patlaması sonrası geçirilen beyin kanaması ile yaşamını yitiriyor. Çünkü beyin kanamasının ne aşamada duracağını bilemiyorsunuz çok küçük bir kanamayla durabileceği gibi ölümle de bitebiliyor. Bu nedenle beyinde bir anevrizma görüldüğünde muhakkak suretle tedavi edilmesi gerekir. Bu hastamızda da beynin sağ tarafını besleyen karotis damarında 2 santimetreye yakın bir genişleme belirmiş. Bu beyin için çok büyük bir anevrizma. Bu genişleyen anevrizma hastanın göz sinirine baskı yaparak sağ gözünde de sorunlar ortaya çıkmasına neden olmuş. Kırgızistan'da çekilen MR' da anevrizmanın belirlenmesinden sonra tetkikler burada ilerletildi. Tanısal amaçlı bir anjiyografi yapılarak balonlaşmanın şekli net olarak ortaya kondu."
Hastanın anevrizmasının olduğu bölgenin ameliyat için uygun olmadığını anlatan Etlik, şöyle devam etti:

"Anevrizmanın doğduğu yer ameliyatla gidilmesi imkansıza yakın bir yerde idi. O nedenle radyolojik müdahaleye karar verdik. Hastanın sağ kasığından girerek beyninin sağ bölümünde yer alan bölgeye ince kateterlerle vardık. Daha sonra o balonlaşan yerin içerisini bir nevi dolgu maddesiyle doldurduk. Daha sonrada anevrizmanın olduğu bölgeye mekanik bir boru yerleştirerek bölgeyi emniyete aldık. Bir buçuk saat alan operasyondan sonra yaptığımız kontrollerde de hastanın bütün fonksiyonlarının yerinde olduğunu gördük. Müdahale edilmediği takdirde hastanın ciddi hayati riski vardı. Anevrizmanın olduğu yer normal damar duvarı kadar güçlü değil. Daha zayıf bir kısım olduğu için müdahale sırasında dikkatli olmak gerekir. Anevrizmaların bulunduğu konuma ve hastanın yaşına göre ameliyat olup olamayacağına karar veriliyor. Eğer bölge riskliyse ameliyatla çok fazla risk alınması gerektiği için radyolojik müdahalede bulunuyoruz."
CİHAN
16 Ekim 2015 16:14
DİĞER HABERLER