TBMM Tarım Orman ve Köyişleri Komisyonu Başkanı Vahit Kirişçi, Adana'nın İmamoğlu, Kozan ve Ceyhan ilçelerinde 75 bin hektar araziyi sulu tarıma geçirecek Yedigöze barajı ve HES projesi inşaatının hızla ilerlediğini, Yedigöze Barajı'ndan İmamoğlu'na suyu taşıyacak iletim kanalının ihalesinin Ağustosta gerçekleştirileceğini bildirdi.
Kirişçi,Yedigöze Barajı'nın yaklaşık yarım asırdır gündemde olmasına rağmen çeşitli nedenlerle hayata geçirilemediğini ancak, hükümetleri döneminde yaptıkları çalışmalarla bu konuda önemli mesafe alındığını söyledi.
Adana'nın Kozan ve İmamoğlu ilçeleri sınırlarında yer alan İmamoğlu Ovası'nın 75 bin hektar yüzölçüme sahip olduğunu anımsatan Kirişçi, ''Bu ova, verimli toprakları, uygun iklim koşulları, bilinçli çiftçisiyle yıllardan beri suya hasretti. Ülkemizin önemli ovalarından birisi olan İmamoğlu Ovasını sulamak üzere geliştirilen Yedigöze Barajı ve Hidroelektrik Santrali Projesi artık hayal olmaktan çıktı. Ovaya su temin edecek baraj inşaatı bitme aşamasına gelirken, su tutma işlemlerine de başlandı'' dedi.
Kirişçi, Yedigöze Barajından İmamoğlu ovasına suyu taşıyacak olan 15 kilometre uzunluğundaki ve yaklaşık maliyeti 200 milyon lira olan İmamoğlu Ovası İletim Kanalı İnşaatı işinin de yatırım programına dahil edildiğini vurgulayarak, ''Projeleri tamamlanan iletim kanalı işinin ihalesi için gerekli ödenek sağlandı. Bu ihaleyi Ağustos ayında gerçekleştireceğiz'' diye konuştu.
Projeden Kozan, İmamoğlu ve Ceyhan ilçeleri ile 53 köydeki toplam 76 bin kişilik nüfusun yararlanacağını, ayrıca bu ilçelere içme suyu da sağlanacağını belirten Kirişçi, şunları kaydetti:
''Proje tamamlandığında yılda 20 bin kişiye ilave istihdam sağlanacak ve projeden 256 milyon 76 bin liralık yıllık gelir artışı elde edilecek. Toplam bedeli 1 milyar lira olan bu proje İmamoğlu Ovasına adeta hayat verecek. Çiftçi, sulama suyu sıkıntısı nedeniyle yeterince verim alamadığı topraklarında alın terinin karşılığını bulacak.''
Kirişçi, bir zamanlar hayali bile kurulamayan projeleri bir bir hayata geçirdiklerini, özellikle DSİ'nin devasa projelere imza atığını belirterek, ''Sadece Adana değil, Mersin, Hatay ve Osmaniye sınırlarında kalan bölge adeta sulama yatırımlarına hasretti. Şimdi sulama suyu sıkıntıları art arda yükselen barajlarla çözümlenirken, aynı baraj sulama suyu ve elektrik üretimi amaçlı olarak da kullanılacak'' dedi.
-''YILAN HİKAYESİ GİBİYDİ''-
Yaklaşık 50 yıldır Çukurova'nın gündeminde olan Yedigöze Barajı ve Hidroelektrik Santrali, 1995 yılında Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından yap-işlet-devret modeliyle ihale edildi. 2000 yılında Bakanlar Kurulu'nun 1450 sayılı kararıyla Erg İnşaat Kollektif Şirketi'ne ortak inşaat yapım izni verilen Yedigöze Barajı'nın yapımı çeşitli nedenlerle yılan hikayesine döndü.
Yapımcı firma, enerji alım garantisinin verilmemesini gerekçe göstererek inşaata başlamadığından, ''Yenilebilir Enerji Kanunu'' kapsamında devlet garantisi altına alınarak, 2006 yılında projenin ihalesini alan Sanko Holding tarafından inşaata başlanmıştı.