Faili meçhul olaylar, TÜBİTAK ve Emniyet’in birlikte geliştirdiği “Balistika 2010” adlı sistemle aydınlatılacak.
TÜBİTAK Uzay Teknolojileri Araştırma Enstitüsü ile Emniyet Kriminal Dairesi dünyada kullanılan en iyi balistik inceleme sistemlerinden birini geliştirdi.
Balistika 2010 adı verilen sistemateşli silahlar ile meydana gelen terör ve asayiş olaylarının faillerine çok kısa sürede ulaşılmasını sağlayacak. Sistemle delliler ve olay bilgileri ilk kez tek merkezde depolanacak, 3 boyutlu incelenecek ve arşivlenen tüm veriler karşılaştırabilecek.
MUKAYESE ZORDU
Şu anda kullanılan sistemde; tabanca ve tüfek gibi ateşli silahların kovan ve mermi çekirdekleri üzerinde bıraktıkları izleri inceleyen uzmanlar, bu izleri karşılaştırarak kovan ve mermi çekirdeklerinin aynı silahtan atılıp atılmadığını tespit ediyor. Fakat “mukayese” işleminin balistik verilerin arşivlendiği bölgelerde ayrı ayrı yapılması ve her geçen gün artan delilmiktarı, yeni delillerle arşivdeki kayıtların karşılaştırılmasını zorlaştırıyordu. Bu nedenle elde edilen bilgilerle farklı kriminal olaylar arasındaki ilişkileri aydınlatmak mümkün olmuyordu.
HATA PAYI AZ
Mukayese alanında yaşanan sorunların çözümü için TÜBİTAK ile Emniyet Genel Müdürlüğü arasında “Balistika 2010 Geliştirme” projesi başlatıldı. TÜBİTAK tarafından geliştirilen sistem, çeşitli olaylarda ele geçirilen silahlarla, merkezi veri tabanında bulunan ve silahı tespit edilemeyen olayların verilerini karşılaştırma imkanı tanıyor.
Sistemin en önemli özelliklerinden biri de daha fazla ayrıntı ve daha az hata veren üç boyutlu veri alma ve gösterme yeteneğine sahip olması. Mukayese verileri ve eşlik eden bilgiler, sistemsayesinde bir arada saklanarak sorgulanabiliyor
BİRÇOK ÜLKEDE KULLANILACAK
Balistika 2010 Balistik Görüntü Analiz ve Tanıma Sistemi, yapılan testleri başarıyla geçerek balistik uzmanlarından tam not aldı.
Balistika 2010'un yalnızca Türkiye'de değil tüm dünyada ses getirecek bir sistem olmaya aday olduğu ifade edildi. Kriminal Polis Laboratuarları ve TÜBİTAK mühendislerinin yerli kaynaklar kullanarak geliştirdiği sistemin AB ülkeleri başta olmak üzere birçok ülke tarafından kullanılması öngörülüyor.
BUGÜN GAZETESİ