TÜİK ve TİSK arasındaki uçurum akıllara zarar

TÜİK ve TİSK arasındaki uçurum akıllara zarar
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), temmuz ayı işsizliğini yüzde 9,8, işsiz sayısını ise 2 milyon 970 bin kişi olarak açıkladı.
Ancak Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK), bu rakamların gerçeği yansıtmadığı görüşünde. TİSK'e göre evde engelli yardımı alan 500 bin kişi ‘işsiz' gösterilmediği için işsiz sayısı olduğundan az açıklandı.

Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) geçtiğimiz günlerde yayınladığı çalışmada, Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) işsizlik verilerindeki perdeleme girişimini deşifre etti. En geniş işsizlik tanımına göre Türkiye'deki işsiz sayısının 5 milyon 949 bin olduğu açıklanan çalışmada, TÜİK'in, 2015'te sayısı 500 bin kişiyi aştığı tahmin edilen “evde engelli bakımı için sosyal yardım alan” kitleyi istihdam kapsamında saymasının da “tartışmaya açık bir uygulama” olduğunun altı çizildi.

Türkiye İstatistik Kurumu, temmuz ayı işsizlik oranını yüzde 9,8, işsiz sayısını ise 2 milyon 970 bin kişi olarak açıkladı. Ancak Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu, bu rakamlarla ilgili şoke eden bir çalışma yayınladı. TİSK, bu çalışmada TÜİK'in temmuz ayı işsizlik verilerinden, İŞKUR'un derlediği “işsizlik ödeneğine başvuranlar” verilerinden ve istihdam beklentilerine yönelik olarak yapılan anketlerin sonuçlarından yararlandı. Çalışma, en geniş işsizlik tanımına göre Türkiye'de işsizlik oranının yüzde 18,1 olduğunu ve 5 milyon 949 bin işsiz bulunduğunu ortaya koydu. 2014 Temmuz-2015 Temmuz döneminde işsiz sayının yüzde 3,6 artarak 2 milyon 970 bin kişi olduğu belirtilen çalışmada, Türkiye'nin yüzde 9,8'lik klasik işsizlik oranının yüksekliği bakımından dünyada 2014'teki 13'üncülükten, bu yıl 9'unculuğa çıktığının da altı çizildi. TİSK bülteninde, TÜİK'in, 2015'te sayısı 500 bin kişiyi aştığı tahmin edilen “evde engelli bakımı için sosyal yardım alan” kitleyi istihdam kapsamında saymasının da “tartışmaya açık bir uygulama” oluşturduğunun da altı çizildi. Bültende, çalışma çağındaki nüfusun yarısından azının (27 milyon 342 bin kişi) istihdam edilerek çalışma ve kazanç sağlama olanağına sahip bulunduğuna; yarısından fazlasının ise (30 milyon 550 bin kişi) bundan yoksun olduğuna dikkat çekildi. İş bulmaktan ümidini kesen kişi sayısının son bir yıllık dönemde 84 bin kişi artarak 673 bin kişiye çıktığı kaydedilen bültende ayrıca, bir yıl ve daha uzun süredir işsiz olanların toplam işsizler içindeki payının da yüzde 19,5'tan yüzde 20,9'a yükseldiği belirtildi.

KADINLARIN İŞ BULAMAMASI İŞSİZLİĞİ ARTIRIYOR
Çalışmada yer alan tespitlere göre, işsizlikteki artış, ağırlıkla kadınların iş bulamamasından kaynaklandı. Yüzde 47,2 düzeyindeki istihdam oranını yükseltmek açısından en fazla potansiyele sahip grubun ev kadınları olduğuna işaret edildi. Çalışmaya göre genç işsizliği de yükseldi. İşsizlik oranı genç nüfusta yüzde 18,3 olurken, oran genç erkeklerde yüzde 15,6, genç kadınlarda ise yüzde 23,2 düzeyinde gerçekleşti. Genç işsiz ve yükseköğretim mezunu işsiz sayılarındaki artış hızı, genel işsizliğe kıyasla daha yüksek gerçekleşti. Yükseköğretim mezunu işsizlerdeki artış, toplam işsiz sayısındaki artışın 3'te 2'sini oluşturdu. Tarım dışı işsizlik oranı temmuzda yüzde 12 ile bir önceki yılın aynı dönemindeki seviyesini korudu. İlk 7 ay itibarıyla en yüksek işsizlik oranları genel lise mezunlarında ve yükseköğretim mezunlarında görüldü. Son bir yılda 63 bin yükseköğretim mezunu işsiz kaldı.



21 Ekim 2015 07:13
DİĞER HABERLER