Turgut Özal Üniversitesi'nden ömrünü tamamlamış araçlara eğitim desteği

Turgut Özal Üniversitesi öncülüğünde ömrünü tamamlayan araçların geri dönüşümüne eğitim desteği, hurda araçların geri dönüşümü kitabına uygun şekilde yapılacak. Böylelikle 'Ömrünü Tamamlamış Araçların Geri Dönüşümü'nde sektör ve eğitim camiası ilk kez modern bir eğitim müfredatına kavuşmuş oldu.

Turgut Özal Üniversitesi öncülüğünde eğitim müfredatı hazırlandı. Müfredatta AB ve Türkiye'de araç geri dönüşümü ile ilgili hukuki düzenlemeler, çevre ile ilgili uygulamalar ve de dönüşüm teknolojilerinin tanıtımı yer alıyor. 'Ömrünü Tamamlamış Araçların Geri Dönüşümü'nde sektör ve eğitim camiası ilk kez modern bir eğitim müfredatına kavuştu. Müfredattan 2016 başından itibaren iş dünyası, endüstri ve teknik liseler ile meslek yüksekokulları faydalanacak.

Türkiye'de her geçen gün sayıları artan ömrünü tamamlamış araçlar çevre ve trafik güvenliği açısından sorun teşkil ediyor. Turgut Özal Üniversitesi, bu araçların uygun teknolojilerle sağlıklı bir şekilde geri dönüşümü enerji- kaynak tasarrufu ve çevrenin korunması için oldukça önem arz ettiği gerekçesiyle eğitim müfredatı için kolları sıvadı. Türkiye Ulusal Ajansı ve Avrupa Birliği'nin desteği ile Türkiye'de ömrünü tamamlamış araçların geri dönüşümüne yönelik bir eğitim modülünün oluşturulması amacıyla yürüttüğü Transfer of Recycling Car Technologies (TRANREC) adlı proje kapsamında çeşitli araştırmalar yapıldı. Projenin ortaklığını SA Consulting (Almanya), PIAP (Polonya), ASTRA (Slovakya) üstlendi. Yapılan araştırmaların birinde; araç geri dönüşümünde çalışanların yüzde 41'nin lise ve dengi okullardan, sadece yüzde 8'nin yüksekokul ve üniversite mezunu olduğu belirlendi. Araştırma çalışanların yüzde 32'sinin 1-5, yüzde 36'sının 6-10, yüzde 22'sinin 10-15 ve yıllık, yüzde 10'nun 15 yıl ve üzeri bir tecrübeye sahip olduklarını anlaşıldığının bilgisini paylaşıldı.

ÇALIŞANLAR BECERİLERİNİN GELİŞMESİNİ İSTİYOR

Araç geri dönüşümünde çalışanlara hangi alanlarda eğitim almak istedikleri sorulduğunda ise katılımcıların çoğu sırasıyla yeni bilgiler edinmeyi, motivasyonlarının ileri bir düzeye taşınmasını ve uygulama becerilerinin geliştirilmesi cevaplarını verdiler. Ayrıca araştırma sektörde çalışanların AB araç geri dönüşümü uygulamaları, yerel hukuk düzenlemeleri, innovasyon uygulamaları, yeni iş alanları gibi konularda daha az bilgiye sahip olduklarını ortaya çıkardı.

YENİ MÜFREDAT

Elde edilen sonuçlar ışığında Turgut Özal Üniversitesi ve ortaklarının öncülüğünde iş ve eğitim dünyasının ihtiyaçlarını karşılayacak sistemli kapsayıcı ve etkili bir eğitim müfredatı oluşturuldu. Müfredatta AB'nin düzenlemeleri ve yeni teknolojiler yer adlı. Yaklaşık 2 yıllık bir sürede oluşturulan müfredattan, 2016 yılının başından itibaren iş dünyası, endüstri ve teknik liseler ile meslek yüksekokulları faydalanacak.

CİHAN
30 Aralık 2015 11:39
DİĞER HABERLER