Türkiye'den ABD'yi şaşırtan hareket

Türkiye'den ABD'yi şaşırtan hareket
İncirlik Üssü'nün ABD'ye açılmasıyla ilgili bilgi veren Batılı bir diplomat, Ankara'nın ABD'ye İncirlik dışında da üs açmayı teklif ettiğini söyledi.

İncirlik Üssü'nün ABD öncülüğündeki IŞİD karşıtı koalisyona açılmasına ilişkin mutabakata dair bilgi veren Batılı bir diplomat, Ankara'nın Amerikan uçaklarına İncirlik dışında da üs açmayı teklif ettiğini söyledi. Diplomat, iki taraftan askerî yetkililerin bu konu üzerinde çalıştıklarını kaydetti.

ABD, Ankara ile geçen ay sonunda varılan mutabakatın ardından pazartesi günü Adana'daki İncirlik Üssü'nden havalanan insansız hava aracı (İHA) ile Suriye'deki IŞİD hedeflerini ilk kez vurdu. Silahlı İHA'ların bulunduğu üsse takviye Amerikan savaş uçaklarının gelmesi için hazırlıklar yoğunlaşırken, Ankara'nın ABD'ye İncirlik dışında da bölgedeki üsleri açma teklifinde bulunduğu bildirildi. Washington ile Ankara hattındaki görüşmeleri yakından bilen Batılı bir diplomat, “Bu yönde ABD'ye Türkiye'den teklif var. Türkiye birden fazla üssün kullanılmasını önerdi. Türkiye ve ABD tarafından askeri yetkililer bu teklif üzerinde çalışıyor.” dedi. Ankara'nın İncirlik'e ek olarak hangi üsleri önerdiği bilinmiyor. Ancak güneydoğuda Diyarbakır ve Batman başta olmak üzere jetlerin kalkabileceği çeşitli üsler mevcut. IŞİD hedeflerini Kuveyt ve Basra Körfezi'nden kalkan jetlerle vuran ABD, coğrafi avantajı sebebiyle İncirlik'i operasyonlarda kullanmak istemiş, ancak Ankara aylarca bu konuda ayak diretmişti.

İki başkent arasındaki mutabakatın içeriğine dair bilgi veren Batılı diplomat, Türkiye ile birlikte gerçekleştirilecek operasyonun hedefini, Suriye sınırında IŞİD'in elinde tuttuğu toprakları almak, stoklarını yenilemelerini önlemek, lojistik tedariklerini kesmek olarak açıkladı. Anlaşma askeri operasyonlarla sınırlı değil. IŞİD'e çeşitli ülkelerden katılımların engellenmesine yönelik güvenlik birimleri arasında işbirliği yapılmasını da kapsıyor.

‘PKK PAZARLIĞI OLMADI'

Batılı diplomat, Türkiye'nin yakın zamanda IŞİD'e karşı “geniş bir operasyon” başlatacağını söylerken, Ankara'nın bu örgütle mücadelede ciddi olmadığı ve üslere erişim sağlayan anlaşmayı PKK'ya karşı operasyonlarda bulunmak için bir bahane olarak kullandığı yönündeki iddiaları da reddetti. “Türkiye ile ABD arasında, DAEŞ'e (IŞİD) yönelik operasyonlar ile Türk hükümetinin PKK saldırılarına cevaben askeri operasyonlar gerçekleştirme kararı almasına ilişkin bir anlaşma, bir pazarlık olmamıştır.” dedi. Türkiye'nin IŞİD'e karşı tek başına saldırılar gerçekleştirmemesini, dar hava koridorundaki operasyonel riskler sebebiyle Amerikan tarafının talep ettiğini belirtti.

Türk ve Amerikan askerlerinin Suriye'ye karadan girmesi gibi bir gündemin bulunmadığını aktaran diplomat, Ankara'nın ısrar ettiği Suriye içinde güvenli bölge içinse ABD'nin güvenli veya tampon bölge oluşturmaktan ziyade IŞİD'in Türkiye sınırından püskürtülmesine odaklandığı cevabını verdi. ABD'nin Suriyeli Kürtlerin bağımsızlık hedeflerini desteklediği yönündeki iddiaları da reddederek, “ABD, birleşik Suriye'yi destekliyor.” dedi. Washington'ın PKK'nın Suriye kolu PYD ile işbirliğinin IŞİD'le savaşta taktiksel bir durum olduğunu kaydetti. ABD'nin sahadaki durumun avantajını demografik yapıyı değiştirmek için kullanmak isteyen hiçbir gruba destek vermediğini kaydeden diplomat, “PYD'ye Türkmenler, Araplar ve Kürtler dahil yerlerinden edilmiş insanların ne zaman evlerine dönmek isterlerse buna imkânları olması gerektiğini çok açık bir şekilde söyledik.” ifadelerini kullandı.

ZAMAN

07 Ağustos 2015 07:23
DİĞER HABERLER