"Zayıf karne sorumluluğunu sadece öğrenciye yüklememek gerekir"

Türkiye genelinde 2015-2016 eğitiminin yarıyılı cuma günü tamamlanacak. Milyonlarca öğrencinin karne alacağı cuma günü öncesinde Bursa Kamu Hastaneleri Birliğine bağlı Yüksek İhtisas Eğitim Araştırma Hastanesi'nde görevli Çocuk Gelişimi Uzmanı Zülfiye Çakır, ailelere uyarıda bulundu.

Çocuk Gelişimi Uzmanı Zülfiye Çakır, "Ailelerin özellikle karne haftası içinde çocuklarıyla karne konusunda olumlu konuşmaları, hatta karnedeki düşük notlardan dolayı kendisini üzmemesini, hiçbir şekilde kızmayacaklarını ifade etmelidir." dedi.

Karnelerin alındığı gün birçok çocuğun sevinç, bazılarının ise hüzün, kaygı ve öfke yaşayabileceğini anlatan Çakır, "Karnesindeki notları istediği gibi olmayan çocuklar, ailelerinden ve çevrelerinden gelecek tepkilerden dolayı kaygı duyar. Çocuklardaki bu kaygının sebebi; ailelerin karnelerdeki notlara yüklediği değerin sadece ders başarısı değil, yaşam başarısı gibi algılamaları ve bundan dolayı çocuklara aşırı tepkilerde bulunmalarıdır. Oysa karnelerdeki notlar bir dönemde var olan derslerdeki başarıyı ifade eder, çocuklara ve ailelerine nelerin eksik olduğunu, nelerin tamamlanması gerektiğini anlatır. Ayrıca, zayıf bir karnenin sorumluluğu sadece öğrenciye yüklenmemesi gerekir." dedi.

ZAYIF KARNENİN BİRDEN ÇOK SEBEPLERİ OLABİLİR.

Zayıf karnenin birçok sebebi olabileceğini anlatan Çocuk Gelişimi Uzmanı, şunları kaydetti: "Aile içindeki sorunlar, arkadaş çevresi, öğretmen-öğrenci arasındaki problemler, kendine ait bir çalışma odasının olmaması, depresyon, öğrenme güçlüğü, dikkat eksikliği gibi birçok sorun zayıf bir karnenin alt sebepleri olabilir."

Çocukların başarılarının takdir edilmesi gerektiğini anlatan Zülfiye Çakır, "Öğrencinin ilgili olduğu alanı öne çıkararak onun kendisine olan güveninin artmasını sağlamalıyız. Böylelikle çocuğunuz zayıf olduğu yönleri bir eksiklik olarak değil, geliştirilmesi gereken yönler olarak kabullenmeyi öğrenecektir. Çocuğa geri bildirimler sonuç için değil, içinde bulunduğu süreç için verilmeli. Ona güvenmeli ve inanıldığını göstermeliyiz." diye konuştu.

"Öğrenciler için öncelikle karnenin bir yaşam başarısı değil, sadece o dönemin derslerinin başarısını gösterdiğini unutmamalıyız" diyen Çakır, ailelere "Karneleri değerlendirirken öncelikle başarılı olunan derslerden başlamalıyız. Sonrasında iyi olmayan notları konuşmalı ve bunları nasıl daha iyi hale nasıl getirebiliriz yöntemini çocuklarımızla birlikte belirlemeliyiz." şeklinde önerilerde bulundu.

CİHAN
20 Ocak 2016 12:25
DİĞER HABERLER