Türk Hava Yolları (THY), uçak koltuğu tasarım, üretim, bakım, onarım ve satışı için Assanhanil Otomotiv firması ile ortak girişim şirketi kurmak üzere anlaştı.
THY Genel Müdürlük binasındaki imza törenine; Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün'ün yanı sıra; THY Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Topçu, Assanhanil Yönetim Kurulu Başkanı Ali Kibar, THY Genel Müdürü Temel Kotil, THY Teknik Genel Müdürü İsmail Demir ile çok sayıda davetli katıldı.
Hamdi Topçu, konuşmasında uçak koltuğu üretmenin Türkiye'nin 2023 hedefleri içerisinde ilk sivil uçağını üretme çabalarının bir parçası olduğunu belirtti. Topçu, "Uçak üretimine doğru adım adım ilerleyen ülkemizde, galley ve diğer kabin içi ekipmanlarının üretimi için kurduğumuz ortak girişim şirketini takip eden bu yeni yapılanma ile havacılık adına agresif bir açılımın altına daha imza atıyoruz. Dünyadaki birçok uçağı, kabin içinde tamamen Türk markasıyla buluşturmak istiyoruz. Türkiye'nin yakın gelecekte önemli bir bakım-onarım üssü olmasının yanında hedeflenen pazarda ciddiye alınması gereken bir üretici kimliğine de kavuşacağını iddia ediyoruz" dedi.
Topçu, ortak girişim şirketi ile havacılık sektöründe büyük önem taşıyan ve yakıt üretimini doğrudan etkileyen ağırlık konusu üzerine yoğunlaşarak hafif ve kaliteli koltukları rekabetçi fiyatlarla üretip, öncelikle Avrupalı havayolu şirketlerine satmayı hedeflediklerini kaydetti.
YENİ BİR SEKTÖRE GİRDİK
Assanhanil Başkanı Ali Kibar da, otomotiv sektöründeki koltuk üretim tecrübelerini havacılığa taşıyarak yeni bir sektöre girdiklerini anlattı. Kibar, "Sanayi ve Ticaret Bakanlığı onayı ile 2010 yılında kurduğumuz Ar-Ge merkezinde yüksek katma değerli ürün ve teknolojilerin geliştirilmesine odaklandık. Yeni ortaklıkla sivil havacılık sektöründe önemli bir mihenk taşı oluşturmayı hedefliyoruz. İlk etapta ekonomi sinifı koltuk üretimi gerçekleştireceğiz. Yıllık 10 bin olarak hedeflediğimiz rakamı daha sonraki dönemde 100 bine çıkarmayı planladık. İzmit'te üretilecek uçak koltukları için yüzde 50-50 ortaklıklı şirketin ilk kuruluş sermayesi 5 milyon Euro olarak belirlendi." diye konuştu.
2023 VİZYONUNA BÜYÜK KATKI
Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün ise, üç okul arkadaşı olarak böyle bir projeyi sunmaktan büyük mutluluk duyduğunu ifade ederek, "Bu ortaklık bizi gururlandıran bir ortaklık. Bu tür somut projeler ülkemizin hangi mecrada devam ettiğine işaret eden ve bizi heyecanlandıran projeler kurulacak olan ortak girişim alt parçaların tamamına yakını yerli olmak üzere uçak koltuğu üretecek ve üretilecek ürünü yerli ve yabancı şirketlere pazarlayacaktır." dedi.
Bu gelişmenin ülkemizdeki birçok yerli tedarikçiyi harekete geçirerek istihdam ve iş imkanını artıracağını anlatan Bakan Ergün, "Bu yatırımın prestijli bir sektörde havacılık sektöründe yapılıyor olması ülke ekonomisi için de son derce önemlidir. Proje tarafların ticari beklentilerini karşılayacağı gibi ülkemizin 2023 vizyonuna da büyük katkı sağlayacaktır. Bundan sadece 8.5 yıl önce hayal olan bir çok işin artık ülkemiz için gerçek haline geldiği bizzat içinde yaşadığımız bir olaya dönüştüğü bir dönemden geçiyoruz. Bir business uçak koltuğunun maliyeti 20-30 bin dolar (bir araba fiyatı) olduğu düşünüldüğünde ortaklığın önemi anlaşılıyor." açıklamasını yaptı.
Konuşmaların ardından ortak girişim şirketi için Bakan Ergün huzurunda imzalar atıldı.