Deprem, dünya devi Japon otomobil fabrikalarını da vurdu. Birçoğu fabrikalarını kapatmak zorunda kaldı.
Japon otomobillerin Türkiye temsilcileri, ithalatta aksama ve gecikmelerin yaşanacağını söyledi. Otomotiv yan sanayisindeki kayıplar ise daha büyük.
Japonya tarihinin en büyük depreminin sadece ülke değil dünya ekonomisine de etkileri oldu. Özellikle borsa ve kurlara yönelik etkileri bugün daha net ortaya çıkacak. Reel ekonomi açısından depremin en büyük etkilerinden birini otomotiv sektörü yaşadı. Bölgede yaşanan gelişmeleri en iyi, sularla birlikte sürüklenen binlerce otomobil görüntüsü anlattı. Çin'in ardından dünyanın ikinci en büyük otomotiv üreticisi olan Japonya'da tsunami bölgesindeki birçok fabrika kapandı. Otomotiv sektörünün global oyuncuları Toyota, Honda, Nissan, Subaru bölgedeki fabrikalarını kapattı ve üretimi durdurdu. Bölgedeki tesislerde ortaya çıkan zararı gidermek hayli zaman alacak.
Toyota'nın yaptığı açıklamalara göre Yaris Sedan, Scion XB, Scion XD'nin üretildiği iki montaj fabrikasında üretime ara verildi. Japon devi bunun yanı sıra bir yedek parça tesisini de kapattı. Nissan ise dört fabrikada faaliyetlerini durdurdu. Nissan'ın 2 tesisindeki park alanında duran 2 binden fazla araç tsunaminin kurbanı oldu. Honda'nın Sayama, Tochigi ve Hamamatsu tesislerinde de üretime ara verildi. Bu fabrikalarda Accord, CRV ve Acura üretiliyordu. Honda'da ayrıca bir işçi depremde hayatını kaybetti. Subaru'nun sözcüsü Kenta Matsumoto ise 5 fabrikada üretimi durdurduklarını açıkladı.
Dünyanın en büyük ağır kamyon üreticisi İsveçli Volvo Trucks da depremin üssü Sendai'deki faaliyetlerine ara verdi. Şirketin tesislerinde 13 bin kişi çalışıyordu. Otomotiv üreticilerinin yanı sıra yan sanayiciler de depremden büyük zarar gördü. Toyota'nın en büyük tedarikçisi Toyota Boshoku Corp. ve Denso Corp. depremde gördüğü zarar nedeniyle artık üretim gerçekleştiremediğini ilan etti. Avrupa bölgesinde satılan araçların çoğunu yine Avrupa bölgesinde üreten Japon markalarının özellikle ABD'ye yönelik ihracatta sıkıntı yaşaması bekleniyor.
Türkiye pazarında Japon otomotiv markalarının tamamı faaliyet gösteriyor. Toyota pazarın lideri, Nissan, Honda, Mitsubishi onu takip eden markalar. Japonya'da fabrikaların kapanması Türkiye'de yaklaşık yüzde 11 ile 15 arasında pazar payına sahip Japon markalarının durumunu nasıl etkileyecek? Toyota Türkiye CEO'su Ali Haydar Bozkurt, Türkiye'ye ithal ettikleri modellerin üretildiği fabrikalarda bir sıkıntı olmadığını ancak yan sanayi tesislerindeki zararın büyük olduğunu, bunun da üretime olumsuz yansıyacağını söyledi. Bozkurt, tedarikçilerde zarar tespiti yapılmaya çalışıldığını ve durumun neleri aksatacağının tespit edilmeye çalışıldığını kaydetti.
Nissan Türkiye Genel Müdür Yardımcısı İlkim Sancaktaroğlu, markanın hasar tespiti için çalışmaya başladığını belirterek, orta vadede depremden olumsuz etkileneceklerini dile getirdi. Sancaktaroğlu, "Japonya'dan pick-up modellerimizi ve X-Trail'i ithal ediyoruz. Deprem nedeniyle tesislerde üretim durdu. Bu yüzden istediğimiz miktarda araç alamayacağız. Hedeflerimizin gerisinde kalırız." diye konuştu. Sancaktaroğlu, geçen yıl Navara ve Pick-Up modeliyle bin adetlik satışa ulaştıklarını, bu yıl ise hedeflerinin çok daha fazla olduğunu sözlerine ekledi. Honda Türkiye Pazarlama Müdürü Can Eroskay, lokomotif modelleri Civic'in Türkiye'de üretildiğini hatırlatarak, CR-V'yi de İngiltere'den aldıklarını ancak Accord'un üretildiği tesisin kapandığını ve orta vadede bundan olumsuz etkileneceklerini aktardı.
Mazda Türkiye Genel Müdürü Nurkan Yurdakul ise şirketin Japonya'daki fabrikalarının deprem bölgesi Sendai'ye uzak olduğunu ve felaketten etkilenmediklerini belirtti. Yurdakul, kapanan limanlar nedeniyle lojistikle ilgili olumsuzlar yaşanacağını söyledi.
Suzuki Türkiye Murahhas Azası Ali Savcı ise Hamamatsu Bölgesi'nde bulunan fabrikanın üretiminin devam ettiğini kaydetti. Savcı, Türkiye'de satışını gerçekleştirdikleri modellerin büyük çoğunluğunu Macaristan'dan aldıklarını ifade etti. Subaru ve Yokohama markalarının genel müdürü Toros Kardaş, markaların Japonya'daki fabrikalarında ve ofislerinde ciddi bir hasar olmadığını söyledi.
İTHAL EDİLEN JAPON MODELLER
Honda Accord, Subaru İmpreza, Forester, Legacy, Outback, Mitsubishi ASX, Lancer, Outlander, Pajero, Suzuki Grand Vitara, Toyota Prius, RAV4, Land Cruiser, Mazda2, Mazda3, Mazda5, Mazda6, MX-5, Daihatsu Terios, Srion, İnfiniti EX, FX, G ve M serisi.
Mazda, 5 bin hedefine odaklandı
Türkiye'de uzun yıllardır var olan Japon markalarından biri olan Mazda, nisan ayından itibaren hamle yapmaya hazırlanıyor. Türkiye'de otomobilin rekor satışa ulaştığı geçen yılı genel müdür koltuğu boş olarak geçiren marka, bayi teşkilatının bir kısmını yeniliyor. Mazda Genel Müdürü Nurkan Yurdakul, geçen yıl 2 bin 553 araç satarak ancak 2009 yılı rakamlarının korunduğunu hatırlatarak, "Ne yazık ki bir yıla yakın bir süre genel müdürü olmadan şirket yoluna devam etti. Herkes rekora koşarken Mazda en az 2 bin 500 adetlik satıştan oldu." dedi.
Yılbaşında göreve başlayan Yurdakul, bu yılki hedeflerinin 5 bin adetlik satışa ulaşmak olduğunu kaydetti. Mazda uzun yıllar distribütörlüğünü yapan Mermerler Otomotiv'le 5 yıl önce yollarını ayırıp Türkiye'de kendi şirketini kurdu. Geçen süre içinde şirket toplamda 7 bin 500 civarında Mazda satışına imza attı. Böylece Türkiye'deki toplam Mazda araç sayısı 65 bine ulaştı. Nurkan Yurdakul, değişim döneminde bayilerin yüzde 80'inin yenilendiğini ve bugün 27 bayi bulunduğunu söyledi.
Özellikle Ankara dışındaki büyük şehirlerde bazı bayilerden memnuniyetsizlikler yaşadıklarını aktaran Yurdakul, "Bu yıl sonuna kadar 7-8 bayimizi değiştireceğiz. Yeni bir bayilik operasyonu başlatıyoruz. Nisanda başlayacak atılım ile yıl sonu bayi sayımız 30'a çıkacak. Bayilerimize yük getirecek bir operasyon yapmayacağız. Onların çoklu markalara yönelik çalışmalarına sıcak bakıyoruz. Böyle olursa daha kârlı operasyon yürütebilirler. Şimdiden 12 bayilik başvurusu var. Onları karara bağlayacağız." diye konuştu.
Bu yıl toplam pazarın 800 bine yaklaşacağını kaydeden Yurdakul, Mazda olarak ürün serisinin sürekli yenilendiğini söyledi. Nisan ayında yeni Mazda 5 serisini Türkiye pazarına getireceklerini belirten Yurdakul, bu yıl 5 bini yakalayacak yeni kampanyalar başlatacaklarını sözlerine ekledi.