Ultra-Ortodoks Yahudi: Kadından yönetici olmaz; ailesiyle ilgilenmeli

TEL AVİV (CİHAN)- İsrail'de kadın haklarını savunma hedefiyle seçimlerde yer alacak B'Zchutan adlı parti hakkında konuşan Ultra-Ortodoks bir Yahudi, kadınların başkalarını yönetemeyeceğini, aileleriyle ilgilenmeleri gerektiğini söyledi.

Kudüs'ün yaklaşık 36 kilometre batısındaki Beit Shemesh'de yaşayan Ultra-Ortodoks kadınlardan oy istemek için broşür dağıtan B'Zchutan partisi görevlilerine tepki gösteren Yizhak adlı Yahudii, "Kadın başkalarını yönetemez çünkü başkalarına köle yapılamaz. Bir ailesi vardır ve rolü budur. Başka bir şey olamaz." diye konuştu.

Ultra-Ortodoks kadınların haklarını korumak amacıyla kurulan B'Zchutan Partisi'nin Knesset'e (parlamento) giremeyeceğini iddia eden Yizhak, "İstedikleri kadar konuşabilirler ama bu hiçbir şeyi değiştirmeyecek. Ultra-Ortodoksların çoğunluğu onların düşündüğü gibi düşünmüyor." ifadesini kullandı.

ŞİDDETE MARUZ KALAN KADINLAR, AĞIZLARINI KAPALI TUTMAK İŞKENCEYE DAYANMAK ZORUNDA

Ultra-Ortodoks kadınlardan oy istemek için broşür dağıtan B'Zchutan üyesi Noa Erez, yaşadığı zorluklara örnek olarak şunları söyledi: "İnsanlar bize önce de şimdi de karşı. Sadece bu hafta Ultra-Ortodoks bir adam benimle tartıştı. Bazen evdeyken bile rahatsız ediliyorum. İnsanlar beni listede olmayan telefonlardan arayarak hakaret ediyor."

Aile içi şiddetle ilgili şikâyetini de dile getiren Erez, "Bizim kesimde aile içi şiddet insanların hakkında konuşmadığı bir konu. Pek çok kadın şiddete maruz kalıyor; ağızlarını sıkı tutmak ve şiddete dayanmak zorundalar. "

B'Zchutan'ın kurucusu ve dört çocuk annesi hukuk öğrencisi Ruth Colian (33) geleneksel Ultra-Ortodoks partilerin kadınların yaşadığı sıkıntıları aşma yolunda hiçbir şey yapmadıklarını savundu. Colian, Ultra-Ortodoks kadınlar üzerinde aile içi şiddet, ücret ayrımcılığı ve göğüs kanseri oranın İsrail ortalamasının iki katından fazla olduğunu sözlerine ekledi.

İSRAİL SİYASETİNDE ULTRA-ORTODOKS AĞIRLIĞI

8 milyon 300 binlik İsrail nüfusunun yaklaşık yüzde 10'unu oluşturan Ultra-Ortodokslar ülkenin 1948'de kuruluşundan bu yana ikisi hariç tüm hükümetlerde temsil edildi. Önde gelen Ultra-Ortodoks partilerden Shas ve United Torah Judaism, kadınların aday olmasını kabul etmiyor. Aktivistler, ultra-ortodoks inanca sahip kadınların genelde Yahudi din adamı Rabbilerin yönlendirdiği eşleriyle aynı partiye oy vermek zorunda kaldıklarını iddia ediyor.

İsrail'de 120 koltuklu Knesset üyelerini belirleyecek yarınki seçimlerde 25 parti yarışıyor. İsrail seçim sistemine göre hükümeti en çok oyu toplayan parti değil, Knesset'te en az 61 sandalyeyi oluşturabilecek koalisyon oluşturabiliyor. CİHAN
16 Mart 2015 18:11
DİĞER HABERLER