AWACS uçakları için ABD’li Boeing firması, Türkiye’ye gecikme nedeniyle 600 milyon dolara yakın tazminat ödeyecek.
- 1.6 milyar dolarlık projede teslimat konusundaki taahhütler yerine getirilmedi.
- Türkiye’ye 600 milyon dolara yakın tazminat ödeyecek iddiası
ABD’li Boeing, AWACS uçaklarından oluşan 1.6 milyar dolarlık ‘Barış Kartalı’ projesini taahhüt ettiği 6 yılda yetiştiremeyince Türkiye’ye 600 milyon dolara yakın tazminat ödeyecek.
Hürriyet'in haberine
göre, Hava Kuvvetleri Komutanlığı’na teslim edilmemesine rağmen rutin bakım zamanları gelen
AWACS uçakları için ABD’li Boeing firması, Türkiye’ye gecikme nedeniyle 600 milyon dolara yakın tazminat ödeyecek. 1.6 milyar dolarlık projede teslimat konusundaki taahhütler yerine getirilmedi. Barış Kartalı projesi çerçevesinde 2007’de teslim edilmesi gereken uçaklar, radar sistemleri ve çeşitli sıkıntılardan dolayı 6 yıl gecikti. 2013’ün sonlarına doğru tamamının teslim edilmesi planlanan uçakların, 2014’ün ilk aylarında bakıma gireceği öğrenildi.
10 YILDIR BEKLENİYOR
Uçağın yazılımı konusundaki aşılamayan çok sayıda sorun da HAVELSAN firmasına havale edildi. Uçakların 2014 yılının başlarında TSK envanterine girmesi planlanıyor. Savunma Sanayi Müsteşarlığı, uçaklar için ihaleyi 2000 yılında açtı. ‘Barış Kartalı’ programı kapsamında Boeing firması ile 4 uçak ve 1 Yer Destek Sistemi tedariki amacıyla imzalanan sözleşme, 2003 yılında yürürlüğe girdi. Boeing 737 yolcu uçağının askeri uçağa dönüştürülme işlemleri ABD-Seattle’da yapıldı. Uçağın test işlemleri ise Türkiye’de devam ediyor.
3 bin cisim gören BARIŞ KARTALI
Dünyanın en çok satan yolcu uçağı Boeing 737 üzerinde geliştirilen ‘Barış Kartalı’ uçağı tepesinde özel bir radar taşıyor. Radar, 350 kilometre menzili içinde aynı anda 3 bin cismi tespit ve takip edebiliyor. Uçak, elektronik karıştırma ve şaşırtma da yapıyor. Havadan yakıt ikmali yapılırsa 24 saat görevde kalabiliyor. Hava Kuvvetleri’ne teslim edilecek uçaklarla birlikte Türkiye’nin hava sahası sıkı kontrol altında tutulacak. Uçak, radarları sayesinde hava sahasına giren yabancı uçaklar ve füzeler anında tespit edilebilecek. Uçak, üzerindeki yeni nesil sabit radarın 360 derecelik görüş açısıyla Hava Kuvvetleri, coğrafi engellerden etkilenmeden yüzlerce kilometrelik alanı tarayabilen kapasiteye sahip olacak.